Hlavní obsah

Migranti žalují Itálii, že je vrací do Libye

Nigerijští migranti, kteří loni přicestovali přes Středozemní moře do Itálie, zažalovali italský stát za údajné porušování jejich práv tím, že Řím podporoval úsilí libyjských úřadů o jejich vrácení do severní Afriky. Žalobu podalo minulý týden 17 osob u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Migranti zachránění ve Středozemním moři. Ilustrační foto

Článek

Informovala o tom právní zástupkyně žalobců Violeta Morenová-Laxová, která zastupuje i právně humanitární síť Global Legal Action Network.

Dva z žalobců v nynějším soudním řízení tvrdí, že byli dva měsíce v libyjském zadržovacím středisku, kde byli vystaveni bití a vydírání a kde nedostávali najíst a nebyla jim poskytnuta základní zdravotní péče. S pomocí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se pak vrátili do Nigérie.

Všichni žalobci byli zachráněni na moři loni v listopadu. Nejméně 20 lidí, kteří s nimi pluli, se utopilo, když praskla část jejich gumového člunu. Na místě tehdy zasáhla německá humanitární loď Sea Watch 3, která zachránila 59 lidí a přepravila je do Itálie, a také libyjská pobřežní hlídka na lodi darované Itálií, která odvezla zpět do Afriky 47 osob.

Libyjci pak údajně zadržené migranty bili. Dva z uprchlíků byli podle žaloby po návratu do Libye následně prodáni pašerákům lidí a mučeni elektrickým proudem kvůli vymáhání výkupného od příbuzných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská pobřežní stráž natočila, jak se s migranty ve Středozemním moři potopil člunVideo: Reuters

Itálie už jeden spor prohrála

Migranti tvrdí, že Itálie porušuje několik článků Evropské úmluvy o lidských právech, včetně toho, že lidé nesmějí být vystavováni mučení, drženi v otroctví nebo ohroženi na životech. Žalobci tvrdí, že v Libyi se jim dostalo špatného zacházení nebo jim takové zacházení hrozí. Opírají se přitom o konstatování OSN, lidskoprávních organizací i tajných služeb, že uprchlíci těmto podmínkám v Libyi čelí.

Nejde o první žalobu proti Itálii za její rozhodnutí spolupracovat s libyjskými pobřežními hlídkami. Italský stát v roce 2012 prohrál spor u stejného soudu za to, že jeho pobřežní stráž přímo libyjským úřadům předala migranty zadržené na moři.

Podle Morenové-Laxové by nyní, pokud migranti spor vyhrají, mohla být Itálie donucena přestat s Libyí spolupracovat i obecněji.

V letech 2014 až 2017 se dostalo do Itálie přes 600 000 migrantů. Jejich počet prudce klesl poté, co Itálie a Libye začaly proti tomuto fenoménu od loňského února postupovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám