Hlavní obsah

Na únosu bývalého vietnamského poslance se mělo podílet Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung přinesl informaci, že Slovensko mohlo být zapleteno do únosu bývalého vietnamského poslance a ředitele státní ropné společnosti Petro Vietnam Trinha Xuana Thanha z Německa do Vietnamu. K únosu mohli Vietnamci využít údajně i slovenský vládní speciál.

Foto: Reuters

Trinh Xuan Thanh

Článek

Němci si v této souvislosti kladou otázku, zda Slovensko pomáhalo vietnamské tajné službě v závěrečné fázi únosu, kdy bylo potřeba přepravit zmíněného funkcionáře z Evropy do Vietnamu. Thanh byl ve Vietnamu odsouzen k doživotí za korupci.

Z Německa byl unesen 23. července 2017 a političtí analytici se domnívají, že za jeho únosem je politický boj uvnitř Komunistické strany Vietnamu. Za hlavního podezřelého a strůjce únosu je považován generál Hung. Tři dny po únosu stál podle údajů GPS automobil únosců pronajatý v České republice před bratislavským vládním hotelem Bôrik, v němž právě probíhalo jednání slovenských a vietnamských politiků. Jednání se měl zúčastnit i tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák.

Ten to ale popírá. „Nepřeváželi jsme ani žádného ležícího nebo spoutaného člověka,“ napsal na sociální síti Kaliňák.

Vládní speciál

Slovenské ministerstvo vnitra v reakci na článek německého listu konstatovalo, že v hotelu Bôrik se v červenci 2017 konalo pracovní setkání Kaliňáka a vietnamského ministra pro vnitřní bezpečnost To Lama.

„V případě, že se potvrdí informace německých orgánů, budeme to vnímat jako projev hrubé nekorektnosti ze strany vietnamského partnera, zneužití naší pohostinnosti a poškození našich dosud dobrých bilaterálních vztahů,“ konstatovalo slovenské ministerstvo.

Je zvláštní, že vietnamská delegace měla původně přiletět do Vídně, ale na poslední chvíli přistála v Praze. „Vzhledem k této změně a následnému programu To Lama v Moskvě poskytl resort vnitra svým partnerům vládní speciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy,“ dodalo slovenské ministerstvo vnitra.

Premiér nedokáže odpovědět

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) potvrdil, že Slovensko komunikuje s vietnamskou stranou, aby si ověřilo přesné složení vietnamské delegace na palubě slovenského vládního speciálu. „Ověřujeme, zda nebyl na palubě někdo, kdo mohl být vydáván za někoho jiného, a slovenská strana o tom nemusela vědět,“ řekl v diskusním pořadu TV Markíza.

Trinh Xuan Thanh uprchl z Vietnamu přes Laos a Thajsko do Turecka. V srpnu 2016 dorazil do Německa s diplomatickým pasem a požádal o azyl. Vietnamské úřady opakovaně žádaly jeho vydání. V roce 2017 ho měla z Berlína unést vietnamská tajná služba. Vietnamská strana tvrdí, že do vlasti se vrátil dobrovolně. Tento případ poškodil vztahy mezi Německem a Vietnamem.

Exposlanec je ve své vlasti viněn z korupce a z toho, že způsobil finanční ztráty ve výši zhruba 150 miliónů dolarů (3,3 miliardy korun). Vietnamské úřady na něj vydaly před deseti měsíci zatykač a pátraly po něm po celém světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám