Hlavní obsah

Česko loni udělilo azyl 145 lidem, převažují Syřané a Ukrajinci

Brusel

Česko loni udělilo azyl pětatřiceti Syřanům a stejnému počtu Ukrajinců. Na třetím místě, pokud jde o přiznání azylové ochrany, se umístili Iráčané. Celkem bylo kladně vyřízených žádostí v Česku loni 145. Vyplývá to ze zprávy Eurostatu. V celé Evropské unii získalo loni azyl 538 tisíc žadatelů. To je skoro o čtvrtinu méně než v předchozím roce.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Policisté prověřují doklady návštěvníků blešího trhu v Plzni ve Štruncových sadech.

Článek

Nejpočetnější skupinu azylantů v EU tvoří Syřané následováni Afghánci a Iráčany. Z celkového počtu 175 800 Syřanů, kteří loni azyl v EU získali, jich tuto ochranu dostalo přes 70 procent v Německu.

Německo také bylo zemím, která z celé Unie udělovala azyly daleko nejvíce, loni přes 60 procent celkového počtu, což představovalo 325 400 kladně vyřízených žádostí. Druhá Francie udělila 40 600 azylů, následovaná Itálií (35 100), Rakouskem (34 tisíc) a Švédskem (31 200).

Loni bylo podle Eurostatu v Unii v první instanci rozhodnuto o více než 970 tisících žádostech o azyl. V dalších 260 tisících případech bylo rozhodnuto po odvolání, v němž uspělo 95 tisíc žadatelů.

V případě Syřanů bylo žádosti vyhověno v 94 procentech případů, u občanů Eritreje v 92 procentech. Naopak v případě občanů Albánie, u níž tento týden Evropská komise navrhla začít vyjednávání o vstupu do EU, členské země vyhověly žádosti o azyl jen v pěti procentech případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám