Hlavní obsah

Tusk chystá návrat do polské politiky

Právo, Pavol Minárik

Návrat nejen do vlasti, ale rovnou i do vysoké polské politiky chystá příští rok po skončení pětiletého mandátu v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Petko Momchilov, ČTK/AP

Bývalý polský premiér a současný předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Ať si nikdo nemyslí, že budu po návratu domů jen sedět u televize a prohánět s vnuky míč,“ řekl televizi TVN24 polský expremiér, celoživotní zanícený fotbalista.

Tusk, který v letech 2007–2014 stál v čele polské vlády a také liberální Občanské platformy (PO), dále řekl, že se v současném Polsku objevilo, a především přetrvává, několik závažných problémů, které ho – a nejen jeho – znepokojují.

Nová válka s Kaczyňským

„Mám několik vážných důvodů – a nejsem v tomto ohledu sám – k obavám o osud Polska. Znepokojuje mě stav státu v kontextu práva, dodržování ústavy a nezávislosti soudnictví, ale nejen to,“ zdůraznil.

V souvislosti se strmým pádem volebních preferencí vládního Práva a spravedlnosti (PiS) z 50 procent, které mělo koncem loňského roku, na současných 28 procent, Tusk předpověděl další úpadek neokonzervativní strany Jaroslawa Kaczyňského (69).

„Jedna moc se opotřebovává rychleji, jiná zase pomaleji, ale tato chce ve skomírání zřejmě překonat všechny rekordy,“ prohlásil Tusk s tím, že „PiS opravdu nebude vládnout v Polsku na věčné časy“.

„Tusk se vrací do polské politiky a válka s Kaczyňským vypukne opět naplno,“ předvídá portál Natemat.pl v narážce na fakt, jak tito dva politici a jejich strany sváděli v minulosti mezi sebou neúprosný boj o moc.

Polská média zároveň upozornila, že Tusk se bude zřejmě v prezidentských volbách v roce 2020 ucházet o post hlavy státu.

V čele žebříku důvěry

Šance Tuska na zvolení přitom nemusí být malé. Podle průzkumu zveřejněného v minulých dnech agenturou IBRIS expremiérovi v současnosti důvěřuje 43,8 procenta respondentů. Za ním s 36,6 procenta se umístili prezident Andrzej Duda (45) a o jednu desetinu procenta méně, tedy 36,5 procenta, má premiér Mateusz Morawiecki (49).

Největší nedůvěru – až 72,9 procenta – vyjádřili respondenti u jména bývalého ministra obrany Antoniho Macierewicze (69), šéfovi PiS Kaczyňskému nevěří 64,3 procenta a bývalé premiérce Beatě Szydlové (54) 61,3 procenta dotázaných Poláků.

Nejdéle sloužící premiér
V letech 2003 až 2014 působil jako předseda Občanské platformy
Byl nejdéle sloužícím předsedou polské vlády od roku 1989
V čele kabinetu stál v letech 2007–2014
V roce 2005 neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách, zvítězil Lech Kaczyňski
Od prosince 2014 je předsedou Evropské rady
Jméno Donald zdědil po britském lordovi, s nímž se setkala babička při cestě do Británie
Je vášnivým fotbalistou, prý po dědečkovi, členovi fotbalového klubu v Gdaňsku

Reklama

Související témata:

Související články

Polští neonacisté chystali atentát na Tuska

Polští neonacisté na jednom z utajených setkání probírali možnost, jak zavraždit Donalda Tuska (60), někdejšího polského premiéra a současného předsedu...

EU: Za útok na Skripala je odpovědné Rusko

Prezidenti a premiéři ostatních zemí Evropské unie souhlasí s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury je velmi pravděpodobně...

Výběr článků

Načítám