Hlavní obsah

Německá policie zadržela tři syrské azylanty, kteří verbovali k džihádu

– Berlín

Německá policie ve čtvrtek zadržela ve městě Saarlouis nedaleko francouzských hranic tři syrské azylanty hlásící se k teroristickým organizacím Islámský stát a Ahrár aš-Šám. Mladíci ve věku 21, 23 a 27 let inklinovali k radikálnímu islámu, německé bezpečnostní složky ale nemají důkazy, že by plánovali teroristický útok ve Spolkové republice nebo jiné evropské zemi.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie Syřany sledovala od loňského října a zaznamenala, že se snažili verbovat džihádisty, kteří by byli ochotní zapojit se do občanské války v Sýrii.

Muži přicestovali do Německa v roce 2015 a požádali tamní úřady o azyl. Pobývali proto v ubytovně pro imigranty. Bezpečnostní složky podle agentury AP zalarmoval jeden ze zaměstnanců ubytovny, jenž jednoho ze Syřanů poznal na propagandistickém videu teroristů, kterak oděn v uniformě pózuje se zbraní v ruce.

Dva mladší muže německé úřady podle agentury DPA vedou v databázi islamistů, které považují za nebezpečné a schopné spáchat teroristický útok. Poznatky, že by konkrétní atentát plánovali, ale policisté nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám