Hlavní obsah

Byl to opravdu novičok, a to velmi čistý, zjistili experti OPCW ke kauze Skripal

• Aktualizováno

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ve čtvrtek potvrdila závěry britských expertů, podle kterých někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju otrávila látka skupiny novičok. Látka byla podle expertů mezinárodní organizace „velmi čistá”.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britští vojáci v ochranných oděvech v Salisbury, odkud odvezli kontaminovaná auta.

Článek

„Vyšetřovatelé OPCW potvrzují závěry Spojeného království, které se týkají identity jedovaté chemikálie, která byla použita v Salisbury," stojí podle Reuters ve zprávě mezinárodní organizace.

Tým nezávislých odborníků si pro Skripalovy krevní vzorky přijel přímo do Británie. Analyzoval také krev policisty, který bývalého špióna a jeho dceru našel otrávené na lavičce v Salisbury.

Jedině Rusové, řekl Johnson

„Nemůže být pochyb o tom, že výsledky (analýzy vzorku - pozn. red.) jsou přesvědčivé. Není pochyb o tom, co bylo použito. Není jiné vysvětlení toho, kdo je odpovědný. Jenom Rusko má prostředky, motiv a minulost,” komentoval zprávu ministr zahraničí Boris Johnson.

Nervově paralytické látky skupiny novičok v 70. a 80. letech minulého století vyvíjel Sovětský svaz jakožto chemickou zbraň. Když byli někdejší dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija na začátku března otráveni [celá zpráva], Britové na základě testů ukázali na Rusko. [celá zpráva] Moskva ale tvrdí, že s útokem na Skripalovy nemá nic společného. [celá zpráva]

Stav Skripalovy dcery a posléze i samotného Skripala se začal rychle zlepšovat. [celá zpráva] Jak je možné, že se z otravy jednoho z nejnebezpečnějších jedů světa zotavují, není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám