Hlavní obsah

Odcházím z politiky, oznámil šéf Jobbiku a zakladatel Maďarské gardy Vona

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Po drtivém vítězství strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách oznámil v úterý předseda strany Jobbik Gábor Vona (39) odchod z politiky. Už předtím rezignoval na post předsedy strany. Jobbik sice získal skoro dvacet procent hlasů, ale FIDESZ 48 procent a udržel si i ústavní většinu.

Foto: MTI

Předseda Jobbiku Gábor Vona oznamuje svůj odchod.

Článek

„O post předsedy se už nebudu ucházet. Vzdávám se také poslaneckého mandátu,“ řekl Vona. Zakladatel strany Jobbik připustil, že před volbami věřil v možnost změny vlády, a po drtivém vítězství strany FIDESZ Viktora Orbána dostál svému slovu a z politiky odchází. „Slíbil jsem, že v případě neúspěchu odejdu,“ dodal Vona.

Odstupující předseda nadále věří, že změna strany Jobbik z extrémně pravicové v lidovou bude úspěšná.

Ve volbách dostal Jobbik přes milión hlasů a získal 25 mandátů ve 199 členném parlamentu. Stal se nejsilnější opoziční stanou. Vládní FIDESZ však zaznamenal drtivé vítězství, když ve volbách získal 2,5 miliónu hlasů a obhájil ústavní většinu 134 křesel.

Jobbik byl založen v roce 2003. Po čtyřech letech vznikla polovojenská Maďarská garda, která byla později soudem zakázána. V roce 2010 se Jobbik dostal poprvé do parlamentu. Vona složil poslanecký slib ve vestě – součásti uniformy tehdy už zakázané Maďarské gardy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarská garda

Strana důrazně požadovala vystoupení Maďarska z Evropské unie, zrušení Trianonské mírové smlouvy a Benešových dekretů. V zemi pořádala pochody „proti cikánské kriminalitě“ a na jejích shromážděních pravidelně a veřejně zaznívaly projevy antisemitismu. Postupně se však jeho rétorika umírnila a mnoho z jeho programu převzal FIDESZ.

V posledních létech čelil Jobbik, který posiloval a byl třetí nejsilnější stranou v zemi, drtivému tlaku provládních médií. Ta označovala Vonu za gaye a zákeřného slouhu liberální EU, který chce přestěhovat do Maďarska migranty.

Jobbik byl i pod ekonomickým tlakem. Koncem roku 2017 mu totiž Nejvyšší kontrolní úřad vyměřil obří pokutu ve výši stovek miliónů forintů za nepovolenou ekonomickou podporu.

Strana využila slevy na pronájem reklamních ploch od podnikatele Lajose Simicsky (57), který Jobbik podporuje poté, co se na život a na smrt rozhádal s premiérem a šéfem FIDESZu Orbánem (54). Jobbik vyhlásil sbírku na zaplacení zmíněné sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám