Hlavní obsah

Sedmina dětských migrantů v Británii lhala o svém věku

– Londýn

Migranti, kteří si podávali žádost o azyl ve Velké Británii, se často vydávali za nezletilé děti bez doprovodu. Při prošetření sporných případů se ukázalo, že 65 procent z nich byli dospělí, informoval list Daily Mail. Šlo o sedminu ze všech dětských migrantů. Zpráva se objevila v době diskuze, zda by se neměly zavést testy, které by zjistily skutečný věk.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Běženci v Calais

Článek

Zpráva uvedla, že od předloňského do loňského června si 2952 migrantů podalo žádost jako nezletilé děti bez doprovodu. Za sporné bylo považováno 705 případů. Z těch bylo zatím vyřešeno 618, přičemž se ukázalo, že 402 migrantů – tedy 65 procent z posuzovaných – se za nezletilé jen vydávalo.

Podíl prokázaných lhářů z celkového počtu žádostí činí skoro 14 procent, což představuje zhruba sedminu. Nezletilí přitom mají nároky na řadu výhod.

Čísla zveřejnil ve své zprávě nezávislý hlavní inspektor pro hranice a imigraci David Bolt, když zkoumal, jak ministerstvo vnitra zachází s dětskými migranty bez doprovodu.

Hodnocení „od oka”

Pokud migrant nemá dokumenty, musí imigrační úředník rozhodnout o jeho věku na základě „jeho fyzické vyspělosti a chování“. Do té doby, než se rozhodne, se bere jako nezletilý, aby se náhodou nezletilý nedostal do ubytovacího zařízení nebo detenčního ústavu pro dospělé.

Ministerstvo vnitra současně uvedlo, že sporných případů bylo od roku 2006 celkem 12 942, přičemž se ukázalo, že 5968 lidí z dále posuzovaných – tedy 46 procent – bylo starších osmnácti let.

Bolt také uvedl, že mnohým imigračním úředníkům dělá potíže udělat první rozhodnutí o věku žadatele o azyl, pokud tvrdí, že je nezletilý, a to i v případech, kdy je zřejmé, že je starší osmnácti let. Dodal ale, že na vině je i nedostatečné proškolení.

Prošedivělé děti

Otázka nabyla na důležitosti v roce 2016, kdy přibylo migrantů z Calais, kteří o sobě tvrdili, že jsou děti, přitom měli vrásky v obličeji a šedivé vlasy.

V Británii se proto objevily hlasy, aby se zavedly medicínské testy věku, například pomocí zkoumání zubů. To se zatím v Británii nedělá.

Reklama

Výběr článků

Načítám