Hlavní obsah

Neteř Skripala požádá o vízum premiérku Mayovou

Moskva/Londýn

Neteř bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, který byl v Británii vystaven vojenské nervové látce novičok, chce požádat o vízum britskou premiérku Theresu Mayovou. V neděli to oznámila ruská státní televize RT. Viktorija Skripalová údajně Mayové napsala dopis poté, co britské úřady tento týden nevyhověly její žádosti o vízum.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Článek

Skripal byl nalezen spolu s dcerou Julijí 4. března v Salisbury v bezvědomí. Britové tvrdí, že byli vystaveni jedu novičok, a vláda odpovědnost připsala Rusku, kde se tato látka vyvíjela. Moskva ale vinu popírá. [celá zpráva]

Julija nabyla vědomí a stav jejího otce už není kritický. Viktorija Skripalová s Julijí hovořila telefonicky. [celá zpráva]

„Hlavně se s nimi chci osobně sejít, abych mohla sdělit naší babičce, v jakém zdravotním stavu je její syn a vnučka. Ale byla mi odepřena víza,” citovala Viktorija ze svého dopisu. Byla prý nucena o případu říci devadesátileté Skripalově matce, před níž zatím rodina informaci tajila.

Viktorija prý hodlá Mayové zdůraznit, že zatímco svět se zaměřuje na politický skandál, který Londýn kolem případu rozvířil, skutečným jádrem problému „jsou obyčejní lidé, rodina”. Příbuzní si prý přejí jediné - být v blízkosti svých milovaných a pomoci jim při uzdravování.

Skripalové prý nadiktovali, co má říkat

Britské ministerstvo vnitra zamítnutí víza zdůvodnilo tím, že žádost nesplňovala požadavky. [celá zpráva]

Viktorija v dopise uvedla, že shromáždí všechny potřebné dokumenty. „Doufám, že se mne nebudete snažit oddělit od mých milovaných vašimi byrokratickými lstmi. Vyzývám Británii a vás osobně, abyste rozhodnutí zamítnout mi vízum přehodnotily,” citovala Viktorija z dopisu určeného britské premiérce.

Foto: Reuters

Julija Skripalová

Viktorija Skripalová RT také sdělila, že podle ní Julija při telefonátu s ní nebyla sama a musela hovořit podle „nápovědy”. „Je jasné, že nemluvila vlastními slovy. Slyšela jsem tam někoho říkat 'můžeš mluvit'. Někdo jí zjevně napovídal a někdo také vytočil číslo mého telefonu, protože ona si zjevně nepamatovala celé devítimístné číslo,” řekla Viktorija.

Reklama

Výběr článků

Načítám