Hlavní obsah

Maďar bojoval za povstalce na východě Ukrajiny, doma dostal podmíněný trest

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Třiačtyřicetiletý Krisztián L. z maďarského města Paks bojoval v letech 2015 až 2017 na straně samozvané ruské Doněcké lidové republiky a po návratu do vlasti byl odsouzen ke dvouletému podmíněnému trestu. Rozhodl o tom soud ve městě Szekszárd, výrok není pravomocný.

Foto: MTI

Krisztián L. u soudu ve městě Szekszárd

Článek

Soud muže shledal vinným z ilegální účasti v ozbrojeném seskupení a účasti ve válečném konfliktu. Soudce v odůvodnění podmíněného trestu řekl, že odsouzený netušil, že porušuje zákon. Prokurátor požadoval pro Krisztiána L. přísnější trest a chce se proti rozsudku odvolat.

Bývalý policista Krisztián L. byl loni na podzim zatčen na letišti v Budapešti, když se vrátil z východní Ukrajiny. V roce 2015 zde absolvoval výcvik, bojoval proti ukrajinské armádě, pobíral žold, v boji byl zraněn a dostal dvě válečná vyznamenání.

Podle maďarských zákonů je trestné, pokud občan Maďarska bojuje v ozbrojených složkách jiného než spojeneckého státu. Krisztián L. ve své obhajobě uvedl, že chtěl být součástí mírových jednotek.

„Počítal jsem s tím, že než dorazím na východní Ukrajinu, na základě dohody z Minsku boje skončí a v rámci mírových jednotek se budu podílet na opětovném vybudování země,“ řekl u soudu. Tvrdil, že když na místě zjistil reálný stav věcí, chtěl se vrátit do Maďarska. „Hned, jak to bylo možné, jsem se přes Moskvu vrátil domů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám