Hlavní obsah

Za zpoždění tisíců letů v Evropě může nový počítačový program

– Praha

Za zpoždění tisíců letů po Evropě mohl v úterý test nového počítačového programu v evropském řízení letového provozu. Následně vypadl celý systém plánování letů. V Praze tak mělo zpoždění zhruba 40 letů, tedy asi 11 procent všech spojů. Zpoždění se pohybovalo do 45 minut, uvedl mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň. Ve středu byl už provoz podle něj stabilizovaný.

Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla Praha. Pohled na terminál 2.

Článek

Kolaps systému má na svědomí tisíce zpožděných letů po celé Evropě. Odhaduje se, že se mohl dotknout poloviny z téměř 30 tisíc plánovaných letů.

Porucha nastala v sídle evropské organizace pro leteckou bezpečnost Eurocontrol v Bruselu. Měl ji zavinit nový testovaný software, který přestal spolupracovat s používaným operačním systémem. Výpadek trval zhruba pět hodin a systém následně technici postupně obnovovali.

„Zjistili jsme příčinu výpadku a zavedli opatření, která zajistí, že se nebude opakovat. Příčinou bylo nesprávné propojení testu nového softwaru s běžícím operačním systémem. To vedlo k vymazání všech aktuálních letových plánů v nyní používaném systému,“ uvedl Eurocontrol v prohlášení. Současně vyvrátil spekulace, že výpadek měl mít na svědomí hackerský útok. „Jsme přesvědčeni, že nešlo o vnější zásah,” dodala organizace.

Kompenzace za zpoždění pro cestující závisí na dopravci. Většina z nich však v podobných případech odškodné nevyplácí, protože zpoždění nezavinili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám