Hlavní obsah

Při protestech v Barceloně bylo zraněno přes 90 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona/Berlín

Nejméně 92 lidí bylo v neděli zraněno při protestech proti zadržení bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta v Německu. Uvedla to katalánská záchranka na svém twitterovém účtu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace za katalánského expremiéra Puigdemonta v Barceloně se zvrtla v potyčky s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Záchranka oznámila, že ošetřeno bylo 92 lidí včetně 23 policistů z katalánské policie Mossos. Jeden člověk utrpěl vážné zranění. Další lidé byli zraněni v Lleidě, kde lidé zablokovali dálnici, a v Tarragoně. Policie zadržela devět protestujících.

Protestů se v ulicích Barcelony zúčastnilo několik tisíc lidí, kteří se střetli s policejními těžkooděnci, když se pokoušeli dostat k úředním budovám.

Puigdemontův případ dělí Německo

Někdejší katalánský premiér Carles Puigdemont, který usiloval o nezávislost tohoto regionu na Španělsku, byl v Německu zadržen v neděli, když autem cestoval z Finska do Belgie, kde žije v exilu. Podle magazínu Focus ho po celou dobu sledovala španělská tajná služba, která také informovala německé úřady. [celá zpráva]

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Katalánská policie Mossos při zásahu proti demonstrantům

„Trestní stíhání je zcela zjevně politicky motivované,” míní mluvčí opoziční Levice pro evropské otázky Andrej Hunko. Místopředseda opozičních liberálních svobodných demokratů (FDP) Wolfgang Kubicki zase vyjádřil názor, že Puigdemont nemůže být do Španělska vydán, protože německé právo nezná trestný čin ”vzpoury”.

Europoslanec vládních křesťanských demokratů (CDU) Elmar Brok je naproti tomu přesvědčen, že pětapadesátiletý katalánský politik musí být postaven před španělský soud: „Puigdemont se jednoznačně provinil proti španělskému právu a ústavě.”

Reklama

Výběr článků

Načítám