Hlavní obsah

Muslimové do Německa patří, tvrdí prezident Steinmeier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Muslimové jsou částí německé společnosti a k Německu patří, prohlásil v rozhovoru pro úterní vydání regionálních deníků skupiny VMR spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Postavil se tak proti současnému ministrovi vnitra Horstu Seehoferovi, který minulý týden v rozhovoru pro deník Bild uvedl, že islám k Německu nepatří a Německo je utvářeno křesťanstvím.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Článek

Německý prezident se v rozhovoru odvolal na výrok jednoho ze svých předchůdců v úřadě hlavy státu Christiana Wulffa. Ten v říjnu 2010 při příležitosti 20. výročí znovusjednocení Německa prohlásil, že příslušnost k Německu nelze zužovat na cestovní pas, minulost rodiny nebo náboženskou víru.

„Křesťanství nepochybně patří k Německu. Židovství nepochybně patří k Německu. To jsou naše křesťansko-židovské dějiny. Ale islám mezitím také patří k Německu," prohlásil tehdy Wulff.

„A od tohoto poselství se nesmíme distancovat,“ prohlásil nyní Steinmeier. Podle jeho slov Wulff nehovořil jako historik nebo religionista. „Jeho poselství bylo: 'Muslimové v Německu sem patří',” dodal prezident.

Steinmeier rovněž vyzval k tomu, aby se lidé nepřeli kvůli novinovým titulkům a nadpisům, ale o nástroje k dosažení zdařené integrace.

Téměř pět miliónů muslimů

Nejnovější debatu o islámu v Německu odstartoval v rozhovoru pro páteční vydání deníku Bild ministr vnitra Horst Seehofer, když řekl, že „islám k Německu nepatří“. Podle něj je země formována křesťanstvím. K tomu patří volné neděle, křesťanské svátky a tradice, jako jsou například Velikonoce, letnice či Vánoce. [celá zpráva]

„Muslimové, kteří u nás žijí, samozřejmě k Německu patří,“ dodal. To ovšem podle jeho slov neznamená, že se „kvůli falešné ohleduplnosti vzdáme tradic typických pro naši zemi“. „Muslimové by měli žít s námi, nikoliv vedle nás nebo proti nám,“ řekl Seehofer.

Z celkového počtu 82,5 miliónu obyvatel žije v Německu asi 4,7 miliónu muslimů, většinou přistěhovalců z Turecka a jejich potomků. Několik set tisíc muslimů přišlo do Německa i v rámci migrační vlny z Blízkého východu a ze severní Afriky v posledních letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám