Hlavní obsah

Polák strávil 18 let ve vězení za vraždu nezletilé, byl nevinný

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratislav

Tomasz Komenda (42) je muž, o kterém mluví celé Polsko. Městský soud ve Vratislavi ho ve čtvrtek poté, co strávil 18 let v nejpřísnějším vězení, propustil ve zrychleném řízení na svobodu. Polská justice ho v minulosti obvinila a odsoudila na 25 let vězení za znásilnění a brutální vraždu patnáctileté Malgorzaty K. Činu se ale nedopustil.

Foto: Profimedia.cz

Tomasz Komenda u soudu, který ho propustil po 18 letech na svobodu.

Článek

Vražda dívky se stala před téměř dvaceti lety během diskotéky v obci Miloszyce nedaleko Vratislavi. Komenda byl odsouzen navzdory tomu, že dvanáct svědků vypovědělo pod přísahou, že na diskotéce nebyl, a prokazatelně se nacházel na jiném místě.

Přesto byl označen za pachatele a odsouzen. Za hlavní důkaz byl uznán vlas na oblečení oběti, který měl shodný genetický kód s vlasy Komendy, a také tvrzení sousedky jeho rodičů, že se „dotyčný až příliš podobal vrahovi, jehož identikit policie zveřejnila“.

Pomohli až rodiče oběti

Ačkoli Tomasz Komenda po celou dobu tvrdil, že je nevinný, měl smůlu. Pomohli mu až rodiče oběti. V loňském roce požádali ministerstvo spravedlnosti o opětovné přezkoumání případu vraždy jejich dcery. Nakonec se ukázalo, že jejím vrahem byl jiný muž.

„V podstatě polovinu života jsem strávil ve vězení. Ty roky mi nikdo nevrátí. Přežil jsem tam hrozné věci, především ze strany spoluvězňů, kteří mě jako odsouzeného za vraždu nezletilé neuvěřitelně pronásledovali. Jednou jsem se pokusil oběsit, jiní spoluvězni mě na poslední chvíli zachránili,“ řekl Komenda televizi TVN24, když opouštěl věznici.

„Za to, co se Tomaszovi stalo, jsou odpovědní konkrétní lidé – policisté, prokurátoři, soudci. Teď nastala doba, aby byli pohnáni k zodpovědnosti,“ napsal v pátek týdeník Polityka.

Reklama

Výběr článků

Načítám