Hlavní obsah

Vražda novináře Kuciaka s drogami nesouvisí, šlo o falešnou stopu. Zadrženo sedm lidí

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar na čtvrtečním brífinku v Košicích připustil, že kriminalisté už dál nepátrají po lince možného drogového pozadí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Ve středu večer ještě Gašpar tuto stopu označil za „nejžhavější“. V rámci čtvrtečních razií na východním Slovensku zadržela policie celkem sedm lidí.

Foto: Pavol Zachar, ČTK/AP

Policejní prezident Tibor Gašpar na tiskové konferenci

Článek

Gašpar potvrdil, že policie prověřuje i medializovanou verzi bezpečnostního experta Radovana Bráníka, který mluvil o masivní korupci v justici. „Spolupracujeme s expertem FBI a čtyřmi mezinárodními experty,“ řekl policejní prezident.

Do vyšetřování je zapojena rovněž česká a italská policie, pomoc nabídl Europol a britský Scotland Yard. „V případě vraždy je každá minuta, když má vrah náskok, velmi důležitá,“ konstatoval na sociální síti ministr vnitra Robert Kaliňák.

Další zadržení

V rámci čtvrtečních razií na východním Slovensku zadržela policie celkem sedm lidí a dvě zbraně, které byly v legální držbě. „Zbraně byly odeslány k expertíze,“ dodal Gašpar.

Policie při raziích prohledala čtyři byty a tři nebytové prostory. Ve zprávě policisté uvedli, že byli zadrženi 42letý Antonino V., 45letý Sebastiano V., 40letý Bruno V., 62letý Diego R., 58letý Antonio R., 26letý Pietro C. a 54letý Pietro C.

Regionální deník Korzár už dříve uvedl, že zadržen byl Antonino Vadala, který podle slovenských médií udržoval nadstandardní vztahy s některými slovenskými politiky, zejména s hlavní poradkyní slovenského premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou.

Server sme.sk upřesnil, že při razii policisté zadrželi také Vadalova bratra Bruna a jeho bratrance Pietra. Z domu v Michalovcích vyvedli policisté muže, který si zakrýval tvář. Podle sme.sk to mohl být Diego Roda. „Totožnost muže policisté nekonkretizovali, ale potvrdili, že muže zadrželi,“ napsal server.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

„Byli zadrženi se souhlasem prokurátora jako podezřelé osoby,“ dodal Gašpar.

Reklama

Související články

Na Slovensku začínají padat hlavy

Dva spolupracovníci slovenského premiéra Roberta Fica, na jejichž vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil zavražděný novinář Ján Kuciak,...

Výběr článků

Načítám