Hlavní obsah

Češi pustili na Slovensku do oběhu falešné eurobankovky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žilina

Dva Češi ve věku 20 a 21 let čelí na Slovensku obvinění, že si přes internet objednali 200 falešných padesátieurových bankovek a loni se je snažili rozměnit za pravé peníze. Ve čtvrtek o tom informovali zástupci české a slovenské policie na společné tiskové konferenci v Žilině.

Foto: Policie SR

Falešná bankovka v hodnotě 50 eur

Článek

Slovenská policie obvinila 21letého Patrika a 20letého Damiána z falšování, pozměňování a neoprávněné výroby peněz spáchaných formou spolupachatelství, za což jim hrozí sedm až dvanáct let vězení.

Dvě stě kusů falzifikátů v nominální hodnotě 50 eur koupili muži za 27 tisíc korun. Loni v prosinci přijeli do Žiliny, kde se falešné bankovky snažili pustit do oběhu především ve stáncích rychlého občerstvení v průběhu vánočních trhů.

Falzifikáty nebyly příliš zdařilé

„Podařilo se jim rozměnit 25 kusů bankovek,“ řekli kriminalisté na tiskové konferenci.

Odborníci hodnotili bankovky jako nepříliš zdařilé falzifikáty. Slovenská policie loni v prosinci varovala občany před falešnými bankovkami, které se vyskytovaly především na severu země.

Oba muži jsou obviněni v České republice z drogových deliktů. V případě falešných eurobankovek byl již dříve obviněn dvacetiletý mladík, rovněž občan České republiky. Toho při pokusu rozměnit falešnou padesátieurovou bankovku zadrželi přímo prodejci na vánočních trzích a přivolali policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám