Hlavní obsah

Babiš mluvil s Junckerem o migračních kvótách. Nic konkrétního nedohodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozpočet Evropské unie a problém s kvótami byla hlavní témata pondělní schůzky českého premiéra v demisi Andreje Babiše s předsedou Evropské komise (EK) Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu. Schůzka nemá v případě migrace podle premiéra jasný závěr vzhledem k obtížnosti tématu. Diskuse je podle něj dlouhodobá a není jisté, zda skončí do poloviny roku.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) se setkal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem (vpravo).

Článek

„Pana předsedu Junckera jsem informoval o našem postoji k migraci, řekl jsem mu, že kvóty nejsou řešení a rozdělují Evropu,” uvedl Babiš.

Podle Babiše chce Česko přesvědčit Evropskou komisi o tom, že je při řešení migrační krize solidární a „existuje projekt V4, který může situaci s migrací řešit”.

Pro bruselské představitele takový postoj není novinka, kvůli odmítání kvót je už od jara 2016 zablokována debata členských zemích o návrhu komise na reformu unijního azylového systému. Loni na podzim summit EU potvrdil zájem hledat konsensuální řešení, teď se o to pokouší bulharské předsednictví EU.

Podle Babiše je možné, že debata se přesune ještě do období rakouského předsednictví ve druhé polovině letošního roku.

Premiér také na schůzce Junckera informoval o tom, že chce mít Česká republika větší vliv na rozdělování peněz do jednotlivých fondů.

Poplácání po zádech

Schůzka začala v 18 hodin. Český premiér menšinové vlády v demisi a šéf unijní exekutivy si před novináři krátce potřásli rukama. Juncker pak, jak je u podobných příležitostí jeho zvykem, při odchodu k jednání poplácal Babiše po zádech.

Před setkáním s Junckerem se Babiš ve stejné budově sešel s unijním vyjednavačem pro odchod Británie z EU Michelem Barnierem. Tomu zopakoval postoj České republiky k jednání a podle diplomatických zdrojů ho pozval k návštěvě České republiky. Barnier by tak mohl do Prahy přijet zřejmě někdy na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám