Hlavní obsah

Pašeráci kupují malá letadla pro přepravu migrantů, tvrdí maďarský pilot

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Pašeráci lidí relativně často využívají leteckou cestu pro přepravu migrantů, tvrdí maďarský pilot Zoltán Keszy-Harmath, který se s tím svěřil maďarským médiím. On sám byl prý osloven, aby se podobné akce zúčastnil, ale odmítl.

Foto: MTI, .

Letadlo s uprchlíky přistálo v poli

Článek

Keszy-Harmath řekl, že pašeráci skupují stará letadla vhodná k pašování lidí v přepočtu za necelých 200 tisíc korun.

Podle pilota se přistávací plocha na poli předem připraví, pašeráci vyloží migranty a po odletu letadla místo přistání rozorají. „Místo přistání se pak nedá určit,“ řekl televizi TV2.

Foto: MTI, .

Podle maďarského pilota se na poli připraví přistávací plocha, která se pak zase rozoře.

Keszy-Harmath byl pašeráky rovněž osloven a nabízeli mu 1,2 milionů forintů (asi 100 tisíc korun) za převoz lidí přes hranice. Nabídku odmítl.

„Převoz migrantů vzduchem je mnohem bezpečnější než po zemi, protože pokrytí vzdušného prostoru radary není dokonalé hlavně v případě letadel letících nízko nad terénem,“ dodal pilot. Připustil, že tímto způsobem se přes hranice mohou pašovat nejen lidé, ale i zbraně a drogy.

Foto: MTI, .

V malém letadle byli tři Afghánci a osm Vietnamců.

Diskusi o tomto způsobu pašování lidí vyvolala pondělní událost, kdy u maďarské obce Kállósemjén přistál dvouplošník An-2, který převážel tři Afghánce a osm Vietnamců.

Policista mimo službu oznámil kolegům, že nad jeho domem ve zmíněné obci letělo kolem sedmé hodiny večer velmi nízko malé letadlo.

Policisté následně našli na poli dvouplošník a za pomocí psů našli nedaleko ukryté ilegální migranty. Pilota se zatím vypátrat nepodařilo. V nepřítomnosti čelí obvinění z pašování lidí.

Server mno.hu uvedl, že letadlo přiletělo pravděpodobně z Ukrajiny. Odletět nedokázalo, protože zapadlo do rozmočeného terénu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám