Hlavní obsah

Německé neonacistické hnutí Říšští občané buduje armádu

– Berlín

Počet přívrženců německé krajně pravicové organizace Říšští občané se za poslední rok zdvojnásobil na více než 15 tisíc lidí. Podzemní organizace, která neuznává Spolkovou republiku Německo, navíc buduje vlastní armádu a připravuje se na pokus o převrat. S odkazem na německou kontrarozvědku BfV o tom informoval list Focus.

Foto: Profimedia.cz

Říšští občané si vyrábějí i vlastní pasy. K ničemu jim však nejsou

Článek

Nepříliš jasně strukturovaná organizace Říšští občané (Reichsbürger) bojuje za hranice Německé říše z roku 1871. Nacistickou a každou následující německou vládu pokládá za nelegitimní. Kancléřku Angelu Merkelovou označuje za vazala vítězů druhé světové války. Hlásá také antisemitismus a xenofobii.

Médii dříve spíše opomíjené hnutí se dostalo do povědomí veřejnosti před dvěma lety, kdy provedlo několik násilných činů včetně vraždy policistky v bavorském městě Georgensgmünd. [celá zpráva]

Tisícovka Říšských občanů je ozbrojena

Právě v Bavorsku mají Říšští občané nejvíc příznivců. Kontrarozvědka odhaduje jejich počet na 3,5 tisíce z celkem 15 600 v celé zemi. Přibližně tisícovka z nich podle odhadů bezpečnostních složek vlastní legálně drženou zbraň.

Bezpečnostní složky se však obávají, že vznikající „armáda“ by mohla inspirovat k teroristickým útokům takzvané osamělé vlky, tedy nikým neřízené extremistické jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám