Hlavní obsah

Falešný profesor během 40 let obtěžoval v Poznani stovky studentek

Poznaň

Soud v polské Poznani poslal za mříže třiasedmdesátiletého penzistu Janusze K., který se vydával za profesora a pod záminkou „vědeckých pokusů“ obtěžoval na místních univerzitách studentky. Během sedmi let se dopustil stovek činů. Když se dostal před soud, mnohé už byly promlčené a podařilo se mu prokázat jen 14 případů, napsal deník Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Janusz K. se představil jako profesor, který vede antropologický výzkum. Ženy nechal vyplnit dotazník, pak jim lepil na tělo papírky, údajně kvůli měření teploty a poté je nutil k "sexuálním aktivitám". Nejčastěji po nich chtěl, aby masturbovaly, některé osahával a sám se přitom uspokojoval a došlo dokonce také na znásilnění.

Na falešného profesora se přišlo až v roce 2015, kdy se na policii obrátila jedna ze zneužitých žen a vylíčila své zkušenosti. Falešný profesor ji nechal vyplnit dotazník, potom ji donutil v jedné z prázdných učeben k uvedeným sexuálním praktikám. Muže se podařilo zadržet o tři týdny později, když se pokoušel na univerzitě získat ke svému „experimentu“ další studentku.

„Když o případu informovala média, policii se přihlásilo téměř 430 žen, které byly ve styku s falešným profesorem. Ukázalo se, že Janusz K. obtěžoval ženy pod záminkou výzkumu už 40 let. A také vyšlo najevo, že nikdy na žádné univerzitě nepracoval,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Přesvědčivý suverén v bílém plášti

Muž byl velmi přesvědčivý, po budovách vysokých škol se pohyboval velmi suverénně, vždy byl pečlivě oblečený a přes oblek měl bílý plášť. Nikdy nevyvolal podezření, že mezi vysokoškolské profesory nepatří a studentky si netroufly odmítnout jeho požadavek, aby se zapojily do pokusu.

Proces se konal za zavřenými dveřmi, veřejnost a tisk mohly být až u vynesení rozsudku. Janusz K. budil v té chvíli dojem, že se sotva drží na nohou. Tvář si chránil tmavými brýlemi a chirurgickou maskou. Při vynášení verdiktu vzlykal a opakoval, že je nevinen. Zatím podle deníku není jasné, zda se odsouzený proti verdiktu odvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám