Hlavní obsah

Babiš si v Bratislavě neuhlídal Grécko

Právo, ivi
Bratislava

To se asi povede málokterému premiérovi, aby na svou první oficiální zahraniční cestu zavítal rovnou do rodného města. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je předseda české vlády Andrej Babiš a jeho páteční návštěva Bratislavy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český a slovenský premiér na společné tiskové konferenci

Článek

Jeho protějšek Robert Fico ho v úvodu společné tiskové konference přivítal slovy: „Vítej na Slovensku, vítej doma. Pokud to tak můžu říct – ale asi ne.“ Předseda české vlády ostatně přiznal, že to byl pro něj zvláštní pocit, když přistával v rodném městě jako premiér jiné země. „Při přistávání jsem si vlastně uvědomil, co se stalo,“ připustil.

Babiš si dával velký pozor, aby jako šéf české delegace mluvil jen česky a neulétl do své mateřštiny. Když ale na tiskové konferenci chtěl doplnit Ficova slova o zadlužených zemích eurozóny, vyklouzlo šídlo z pytle ven a místo Řecka, jako nejzadluženějšího evropského státu, vypustil do mikrofonů slovensky Grécko. Pak už jen při odchodu z tiskovky pozdravil novináře slovensky „Dovidenia“.

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová, rovněž rodačka z Bratislavy, Právu potvrdila, že premiér při jednáních po celou dobu mluvil výhradně česky. „Vždyť jsme česká delegace,“ dodala s úsměvem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám