Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny proběhla největší výměna zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na demarkační linii u města Horlivka ve středu proběhla dlouho chystaná výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty, ovládajícími část východoukrajinského Donbasu. Týkala se více než tří stovek zajatců a byla tudíž největší od začátku konfliktu v roce 2014.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Propuštění ukrajinští vojáci

Článek

Výměna zajatců je jedním z bodů mírové dohody uzavřené v roce 2015 v běloruském Minsku. Od začátku konfliktu je to největší výměna. Ta předchozí proběhla před 15 měsíci.

Ukrajinská strana předala vzbouřencům 237 osob a převzala od nich 74 lidí, oznámila média, jejichž informaci potvrdily obě strany.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Propuštění ukrajinští vojáci

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u autobusů připravených ve městě Bachmut k výměně zajatců

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u přistavených autobusů

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zajatí příslušníci samozvané Luhanské republiky nastupují do autobusu.

Proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, který při jednání zastupoval ukrajinskou stranu, podle agentury TASS sdělil, že Kyjev místo původně domluvených 306 zajatců předal separatistům 237 lidí. Důvod je, že nedorazila část těch, kteří si již v ukrajinských věznicích odpykali trest a byli propuštěni na svobodu. Kromě toho se prý několik zajatců odmítlo na povstalecká území vrátit.

Povstalecká agentura Novorossija připomněla, že do dlouhých jednání o výměně zajatců se zapojil i ruský prezident Vladimir Putin, který jednal s vůdci separatistů v Doněcku a Luhansku, jakož i německá kancléřka Angela Merkelová, která dojednávala podrobnosti s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám