Hlavní obsah

Polsku hrozí ztráta hlasovacího práva v EU, poprvé byl aktivován článek sedm

Právo, Novinky, ČTK, aš, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise došla k závěru, že v Polsku hrozí jasné riziko porušení vlády práva. Opakovaná snaha o konstruktivní dialog neměla úspěch. Uvedl to místopředseda komise Frans Timmermans a ohlásil aktivaci článku sedm Lisabonské smlouvy, který může vést až pozastavení hlasovacích práv v Radě EU. Polsko se podřídit nemíní. Jeho prezident Andrzej Duda oznámil, že reformu podepíše.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Článek

Strana Právo a spravedlnost (PiS) začala hned po nástupu k moci s útoky na soudní systém, nejprve na ústavní soud. Chce ale jmenování všech soudců podřídit ministerstvu spravedlnosti, což dosud v Polsku na rozdíl od ČR nebylo.

„Chtěl bych dnes promluvit o situaci v Polsku,“ uvedl Timmermans podle serveru onet.pl. „Naše obavy se prohlubují, byla přijata řada zákonů, které narušují nezávislost soudnictví; narušená je celá struktura polského soudnictví,“ dodal.

Komise se proto obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm Lisabonské smlouvy posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení. O tom se pak bude hlasovat.

Komise se přiklonila k názoru, že je potřeba jednat a dál nečekat. Vydává také několik doporučení. „Je to další pokus začít dialog k vyřešení situace,” vyzdvihl Timmermans. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo, a pokud se tak stane, je komise připravena postup zastavit.

Duda podepíše

Polsko ale nemíní reformu soudnictví zrušit. Podle vládní strany PiS je krok Evropské komise vůči Polsku politicky motivovaný.

Ministerstvo spravedlnosti chce v kritizované reformě justice pokračovat a prezident Andrezej Duda ve středu večer oznámil, že se rozhodl dvojici zákonů reformujících soudní systém podepsat.

Maďarsko použije veto

Článek sedm Lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí, který Timmermans spustil „s těžkým srdcem“, dosud nebyl v EU použit. Zemi, která dlouhodobě porušuje evropské hodnoty, podle něj může hrozit i pozastavení hlasovacích práv v Radě EU.

To ale míní blokovat Maďarsko. Budapešť považuje rozhodnutí Bruselu za nepřijatelné, bezprecedentní a ohromující. Podle agentury MTI to řekl maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. „Rozhodnutí porušuje suverenitu Polska. Je nepřijatelné, aby Brusel vyvíjel tlak na svrchované členské státy a svévolně trestal demokraticky zvolené vlády. Maďarsko bude vetovat všechny snahy unie sankcionovat Polsko za jeho reformy v oblasti soudnictví,“ dodal Semjén.

Maďarská vládní strana FIDESZ ve svém prohlášení konstatovala, že Brusel chce potrestat státy, které odmítají migraci. „Tento nátlak odmítáme a ochráníme Polsko. Budeme nadále na straně maďarského lidu,“ dodal FIDESZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám