Hlavní obsah

Tisíce důchodců demonstrovaly v Aténách proti škrtům v penzích

– Atény

Několik tisíc důchodců demonstrovalo v pátek večer v Aténách na protest proti dalším chystaným škrtům v penzích, které začnou v rámci pokračujících úsporných opatřeních vlády platit od začátku příštího roku. Manifestanti se sešli na tradičním shromaždišti před budovou řeckého parlamentu.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Penzisté demonstrovali v řeckých Aténách proti škrtům v penzích.

Článek

Účastníci demonstrace obvinili kabinet premiéra Alexise Tsiprase, že obětoval seniory, aby nejbohatší vrstva obyvatel nepřišla o své zisky. „Obírají nás o peníze, které jsme po celý život vydělávali v potu a které jim nedlužíme,“ řekl v projevu předseda jedné z důchodcovských organizací Dimos Kumburis.

Demonstranti požadovali vyplacení tradičních vánočních prémií a vůbec všech důchodových dávek, jejichž výplata vázne. Chtějí také, aby se přestalo z penzí strhávat zdravotní pojištění.

Tsiprasova vláda prosadila na jaře snížení důchodů a zvýšení daní v období do roku 2020, aby mezinárodní úvěrové organizace poskytly Řecku prostředky nutné k odvrácení státního bankrotu.

Řecko se s hlubokou krizí potýká už sedm let. Tsipras se dostal k moci v roce 2015 díky slibům, že úsporné programy zruší. Když se ale ukázalo, že Řecko nedokáže bez mezinárodní pomoci dluhy splácet, prudké zvyšování daní a snižování platů i důchodů pokračovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám