Hlavní obsah

Česko pošle 220 miliónů na ochranu libyjských hranic

– Brusel • Aktualizováno

Skupina V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko ve čtvrtek v Bruselu potvrdily záměr finančně podpořit snahu Evropské unie zlepšit ochranu libyjské hranice. Čtveřice zemí celkem přispěje do unijního fondu pro Afriku zhruba 35 milióny eur (téměř 900 milióny korun), český podíl přesahuje 220 miliónů korun.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Andrej Babiš (uprostřed) před začátkem jednání předsedů vlád zemí V4 s italským premiérem Paolem Gentilonim (vlevo) a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem (není na snímku). Vpravo je polský premiér Mateusz Morawiecki.

Článek

Plán byl potvrzen na dopoledním setkání premiérů skupiny V4 s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolem Gentilonim. Právě Itálie unijní snahy v této oblasti řídí.

„Finanční podpora a připravenost podílet se na provedení projektu je další ukázkou přesvědčení zemí V4, že migrační tlak na Evropu může být efektivně řešen jen zajištěním ochrany vnějších hranic a řešením příčin migrace,” uvedlo nynější maďarské předsednictví středoevropské skupiny.

Libye se po uzavření takzvané balkánské cesty a úmluvě mezi Evropskou unií a Tureckem o výměně migrantů stala hlavní tranzitní zemí, z níž migrant proudí do Evropy.

Juncker po setkání poznamenal, že spolupráci mezi Evropskou komisí a V4 si přeje co nejtěsnější. „Někdy se zdá, že jde o nedorozumění, kdy nevíme, co si druhá strana vlastně doopravdy myslí,” podotkl. Ze čtvrteční dohody má prý radost a jde podle něj o důkaz, že V4 je s Itálií solidární. „Dnes (ve čtvrtek) jsem spokojený chlapík,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám