Hlavní obsah

Trump vyhlásí novou vojenskou strategii, chce zachovat mír silou

– Washington

Bezpečnost, prosperita, zachování míru prostřednictvím síly a posilování amerického vlivu budou páteří nové strategie národní bezpečnosti Spojených států, kterou prezident Donald Trump vyhlásí příští pondělí. Ve Washingtonu to v úterý oznámil bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Strategie bude mít čtyři hlavní pilíře, řekl poradce. Kromě ochrany amerického lidu a zajištění jeho prosperity to bude „zachování míru prostřednictvím síly” a rozšíření vlivu USA ve světě. „Geopolitika je zpátky, a to velmi energicky,” shrnul McMaster prezidentův bezpečnostní program.

Strategie bere v úvahu globální výzvy, které ohrožují Spojené státy a jejich zájmy. Jde mimo jiné o ruské „zbraně nové generace” a o vývoj zbrojních systémů v Severní Koreji a v Íránu. Dokument bude odrazem snahy Bílého domu podpořit zapojení ostatních zemí pod heslem „spolupráce a reciprocity”, řekl Trumpův poradce, což odpovídá předchozímu Trumpovu tlaku na spojence v NATO, aby více přispívali na obranný rozpočet aliance.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Generál Herbert McMaster, nový bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Boj proti vnitropolitickému podvracení

Prezidentská bezpečnostní strategie počítá i s bojem proti „vnitropolitickému podvracení” jako nástroji ruského vměšování. „Jde o velmi propracované podvratné kampaně, o šíření dezinformací a propagandy s využitím kybernetických nástrojů s cílem rozdělit naše komunity, poštvat je proti sobě a vyvolat krizi důvěry,” řekl McMaster.

Rusko a Čínu Trumpův poradce je označil za „revizionistické mocnosti”, zatímco KLDR a Írán za „ničemné režimy”.

Odsoudil také „ekonomickou agresi” Číny, „která zpochybňuje zákony ekonomického pořádku”. Strategie podle něj této agresi čelí.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump prosedí až osm hodin denně u televize

Donald Trump stráví až osm hodin denně sledováním televize, napsal deník The New York Times. Prezident podle listu začíná den v 5:30 zapnutím televize ve své...

Výběr článků

Načítám