Hlavní obsah

Pětadvacet zemí EU se dohodlo na spolupráci v otázce společné obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři zahraničí 25 členských zemí Evropské unie včetně Česka se v pondělí dohodli na stálé spolupráci v otázce společné obrany. Dohoda PESCO o stálé spolupráci umožní vytvářet společné obranné složky, investovat do společných projektů a posílit bojovou připravenost a efektivnost. Na svých stránkách o tom informovala Rada EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Členské státy se v pondělí dohodly i na prvních sedmnácti společných projektech. Týkají se spolupráce v oblastech výcviku, rozvoje schopností a operační připravenosti. První projekty by měly být realizovány na počátku roku 2018.

Česká republika se zapojí do třech projektů týkajících se vojenské mobility, společného evropského lékařského velitelství a střediska pro unijní výcvikové mise.

„PESCO je výsledkem týmové práce, silné ambice dosáhnout společných úspěchů, které budeme muset přetavit v konkrétní projekty a spolupráci. Jde o potřebu mít integrovanější bezpečnostní a obrannou politiku,“ uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Mimo společnou obrannou spolupráci zůstává jen Dánsko, Malta a Spojené království, které se chystá Evropskou unii opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám