Hlavní obsah

Zemřela modelka Christine Keelerová, která položila britskou vládu

– Londýn

Ve věku 75 let zemřela bývalá modelka Christine Keelerová, ústřední osoba největší britské aféry 20. století. Zprávu o jejím úmrtí zveřejnil ve středu na Facebooku její syn Seymour Platt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někdejší britská modelka Christine Keelerová na záběrech z roku 1963Video: Reuters

 
Článek

Keelerová zemřela v pondělí před půlnocí v nemocnici poblíž města Farnborough v jižní Anglii. Několik měsíců ji sužovala chronická obstrukční plicní nemoc.

Když v roce 1963 vyšlo najevo, že se Keelerová stýká s ministrem obrany Johnem Profumem a zároveň je milenkou sovětského námořního přidělence v Londýně, vyvolalo to na britské politické scéně mimořádný skandál.

Profumo, který o vztahu před parlamentem lhal, byl posléze nucen odstoupit a aféra otřásla i tehdejší konzervativní vládou Harolda Macmillana, která o několik měsíců později padla. Keelerová se po zbytek svého života snažila nechtěné proslulosti uniknout, napsala agentura AP.

Bývalá modelka v 90. letech v rozhovoru s novináři připustila, že byla sovětskou špiónkou a že pro sovětskou ambasádu zjišťovala různé informace, ačkoli prý příliš nerozuměla tomu, co činí. Televize BBC začne o skandálu příští rok natáčet seriál.

Profumo udržoval vztah i s nacistickou špiónkou

Na konci minulého měsíce zveřejnila britská tajná služba MI5 dokumenty, z nichž vyplývá, že Profumo měl ve 30. letech vztah s německou modelkou Giselou Kleinovou, pozdější nacistickou špiónkou. Kleinová později za války v Paříži spolupracovala s nacistickými tajnými službami. Po osvobození francouzské metropole byla uvězněna za špionáž a po propuštění se provdala za svého vězeňského dozorce Edwarda Winegarda. Vztah s Američanem Winegardem se ale v roce 1950 rozpadl, protože Kleinová nadále udržovala kontakt s Profumem.

A právě na fakt, že vztah mezi Profumem a Kleinovou v nějaké formě trval nejméně do roku 1950, upozornila v roce 1963 britská tajná služba MI6 své kolegy z kontrarozvědky MI5 věnující se pozadí Profumovy tehdejší aféry.

Profumo se po svém politickém pádu v roce 1963 věnoval výhradně charitativní činnosti, za což byl později odměněn Řádem britského impéria. Zemřel v roce 2006 v 91 letech.

Keelerová byla posledním žijícím aktérem skandálu, který před více než 50 lety otřásl britskou politickou scénou. Její akt, na němž sedí rozkročená na otočené židli, patří k nejproslulejším britským fotografiím 60. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám