Hlavní obsah

Očekávaný průlom v jednání o brexitu se prozatím nekoná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Dohodu o první fázi brexitu se při pondělním vyjednávání zástupců Spojeného království a Evropské unie uzavřít nepodařilo. Oznámil to šéf Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Britská premiérka Theresa Mayová se ale nechala slyšet, že je přesvědčena o tom, že se kompromis vyjednat podaří.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předseda Evropské komiese Jean-Claude Juncker a britská premiérka Theresa Mayová.

Článek

Předseda Rady EU Donald Tusk, který se jednání v Bruselu také účastnil, během dne avizoval, že jsou vyjednavači blízko dohodě o hranicích s Irskem, právech občanů EU a Británie po brexitu či finančním vyrovnání Spojeného království s Unií.

O tom, že je dohoda na spadnutí, v pondělí informovala prakticky všechna britská média. Přestože obě strany hodnotí jednání jako konstruktivní, vyjednávat je třeba dál.

Peníze je třeba projednat

Již minulý týden přišla britská média s informací, že je Spojené království ochotno v rámci vyrovnávání účtu zaplatit víc než původně navrhovaných dvacet miliard eur. Objevila se i konkrétní částka 45 až 55 miliard eur. [celá zpráva]

To ale potvrzeno nebylo a dohoda zřejmě ještě není na stole. V pondělí se pak objevila zpráva, že by měl být zachován stávající propustný režim na hranicích. Také na toto téma jsou však třeba další jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám