Hlavní obsah

Slovenský poslanec čelí obžalobě kvůli výrokům o Romech

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žilina

Poslanec Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Milan Mazurek čelí žalobě za slova, která pronesl v žilinském rádiu Frontinus na adresu Romů. Mluvčí prokuratury Jana Tökölyová potvrdila, že státní zástupce podal v pondělí na Mazurka obžalobu ve věci trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení.

Foto: Profimedia.cz

Třiadvacetiletý poslanec LSNS Milan Mazurek

Článek

Mazurek v rozhlase loni 2. října řekl, že na domy pro lidi z romských komunit stát vynaloží 150 miliónů eur (3,8 miliardy korun).

„Pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno,“ řekl slovenský poslanec.

Podle prokuratury tím znevažoval romské etnikum a jeho slova měla rasistický charakter. „Z jejich obsahu vyplynul záměr vyvolat nenávist vůči příslušníkům této etnické skupiny,“ uvedl prokurátor ve svém odůvodnění.

Zmíněné rádio dostalo za debatu s Mazurkem pokutu ve výši 15 tisíc eur (380 tisíc korun). Poslanec Mazurek je paradoxně členem výboru pro lidská práva, národnostní menšiny a rodovou rovnost slovenského parlamentu.

Obviněn byl i Kotleba

S podobnými projevy není Mazurek v LSNS ojedinělý. Letos v červenci obvinila policie šéfa strany Mariana Kotlebu za projevy sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod — kvůli tomu, že ještě jako šéf Banskobystrického kraje odevzdával sociálně slabším rodinám šeky na 1488 eur.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Kotleba na mítinku DSSS v Ústí nad Labem

Kombinace čísel 14 a 88 jsou známým neonacistickým odkazem. Číslo 14 označuje čtrnáct slov amerického neonacisty Davida Lanea odsouzeného k doživotí: We must secure the existence of our people and a future for white children (Musíme zabezpečit existenci našich lidí a budoucnost pro naše bílé děti). Dvě osmičky znamenají osmé písmeno abecedy, kterým je H. Číslo 88 je proto odkazem na nacistický pozdrav Heil Hitler.

Obvinění čelí i další poslanec LSNS Stanislav Mizík, který upozornil na údajný židovský původ některých osobností, které letos vyznamenal slovenský prezident Andrej Kiska. Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár v květnu 2017 podal k nejvyššímu soudu návrh na rozpuštění LSNS.

Reklama

Výběr článků

Načítám