Hlavní obsah

Psí veteráni z Afghánistánu mají být utraceni. Vojáci se bouří

Novinky, tcs

Dva devítiletí belgičtí ovčáci Kevin a Dazz ještě před několika lety pomáhali britským vojákům v afghánské provincii Hílmand nacházet výbušniny. Podle vojáků dokázali během své aktivní činnosti zachránit stovky, ne-li tisíce životů. V tomto týdnu je plánuje armáda utratit poté, co o psech prohlásila, že je nelze dát nikomu k adopci.

Foto: British Army

Belgický ovčák Kevin se svobodnicí Kelly Wolstencroftovou v Afghánistánu

Článek

Kevin s Dazzem byli uvolněni ze služby před čtyřmi lety. Od té doby byli umístěni v armádním výcvikovém centru zvířat (Defence Animal Centre) v hrabství Leicestershire. Vedení nyní označilo psy za nebezpečné a neschopné žít u nových páníčků, což podle deníku rozhořčilo většinu psovodů, kteří v centru pracují.

Psi, kteří jsou vyřazeni z aktivní služby, musí projít speciálním výcvikem, který je zbaví armádních návyků. Velení následně rozhodne, zda jsou zvířata způsobilá k tomu, aby je armáda mohla dát k adopci. U Kevina a Dazze se armáda rozhodla, že by mohli být pro civilisty nebezpeční.

Proto mají být Kevin a Dazz, ještě spolu s policejním psem jménem Driver, příští týden utraceni. Psovodi s tím nesouhlasí a sami se nabídli, že si čtyřnohé veterány vezmou do své péče. To však velení odmítlo.

Foto: British Army

Dazz je druhým ze psů, který má být utracen.

„Neexistuje na to žádný protokol. Prostě je to rozhodnutí velícího důstojníka a hotovo,“ svěřil se listu jeden z psovodů, který nechtěl být jmenován. „Je to obrovsky kruté ke zvířatům, která se nám tak odevzdala,“ dodal.

Zvířata chtějí zachránit ostatní veteráni

Rozhodnutí o utracení rozhořčilo nejen psovody v centru, ale i ostatní veterány. Petici na záchranu tří psů založil veterán a legenda elitních složek SAS Steven Mitchell (známější pod svým spisovatelským pseudonymem Andy McNab) a ostatní mu vyjadřují podporu.

„Psi jako tihle mi zachránili život mnohokrát,“ napsal McNab na stránkách petice. „Jsme povinni využít sebemenší šance najít jim nový domov, a ne je zabíjet,“ prohlásil veterán. Nespokojení vojáci jsou připraveni intervenovat přímo u nového ministra obrany Gavina Williamsona.

Foto: British Army

Psi čelí hrozbě srmtící injekce, která jim má být vpíchnuta příští týden.

Zda uspějí, však není vůbec jisté, byť petici den po jejím spuštění podepsalo už deset tisíc lidí. „Vždy se snažíme armádním psům najít k stáru vhodný domov. V některých případech to ale bohužel možné prostě není,“ sdělil mluvčí ministerstva deníku The Sun.

Utracení psů, kteří sloužili své vlasti (nebo lépe řečeno vlasti svých páníčků), není ničím neobvyklým. V roce 2012 vyvolalo kritiku utracení dvou psů, kteří hlídali bezpečnost prince Williama na základně RAF, a to bezprostředně poté, co následník trůnu ze základny odjel.

Reklama

Výběr článků

Načítám