Hlavní obsah

Katalánský parlament vyhlásil nezávislost na Španělsku

– Barcelona • Aktualizováno

Katalánský parlament v pátek schválil vyhlášení nezávislosti na Španělském království. Španělský senát krátce na to odhlasoval zbavení Katalánska autonomie. Premiér Mariano Rajoy vzápětí oznámil, že katalánská vláda bude odvolána a její pravomoci převezme ústřední vláda v Madridu. Současně se rozpouští regionální parlament. Nové volby se budou konat 21. prosince.

ZÁZNAM: Katalánský parlament vyhlásil nezávislost na ŠpanělskuVideo: AP

 
Článek

„Náš legitimní parlament dnes (v pátek) učinil velmi důležitý krok. Zákonní zástupci naplnili mandát lidu. Musíme zůstat v klidu. Chceme vybudovat společnost na stejném základu jako vždy. Dlouhý život Katalánsku,“ prohlásil podle stanice Sky News po hlasování parlamentu katalánský premiér Carles Puigdemont.

Pro odtržení od Španělského království hlasovalo 70 katalánských zákonodárců, 10 jich bylo proti a dva odevzdali nevyplněný hlasovací lístek.

V katalánském parlamentu po hlasování zazněl potlesk.

Španělský premiér Mariano Rajoy vyzval Katalánce ke klidu a slíbil „nastolení pořádku a obnovení právního řádu”.

„To, co se děje v Katalánsku, je zjevné porušení zákona, demokracie a práv, což má své důsledky,” řekl Rajoy a požádal Senát o souhlas s uplatněním článku 155 ústavy, který by zbavil Katalánsko autonomních práv a region by se dostal pod přímou správu Madridu. Senát jeho návrh schválil. Pro zbavení Katalánska autonomie se ve španělském senátu vyslovilo 214 senátorů, proti jich bylo 47 a jeden se hlasování zdržel.

Foto: Yves Herman, Reuters

Katalánci sledovali jednání svého parlamentu na velkoplošných obrazovkách.

Od 19.00 zasedal krizový štáb vlády, který řešil plán postupu při uplatnění článku 155. Výsledkem je odvolání katalánské vlády a rozpuštění  regionálního parlamentu. Pravomoci katalánského kabinetu převezme ústřední vláda v Madridu. Nové volby se v regionu mají konat 21. prosince.

O svou funkci přichází také šéf katalánské policie a několik dalších vysoce postavených činitelů, oznámil Rajoy v přímém televizním přenosu.

Vrchní španělský prokurátor hodlá katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a členy jeho vlády příští týden obvinit ze vzpoury.  Za tento čin je podle španělského práva možné uložit trest až 30 let vězení.

Hlavní separatistická skupina v Katalánsku podle stanice Sky News vyzvala zaměstnance místní samosprávy, aby neplnili příkazy centrální vlády v Madridu a kladli „mírumilovný odpor”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za nezávislost Katalánska demonstrují v Barceloně tisíce lidíVideo: Reuters

Evropská komise podle agentury Reuters odmítla hlasování katalánského parlamentu komentovat. „K tomu, co jsme uvedli na pravidelném poledním tiskovém brífinku, nemáme co dodat,“ prohlásila mluvčí Evropské komise Mina Andreevaová.

Foto: Mapy.cz

Katalánsko

Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Článek 155 španělské ústavy

(1) Jestliže samosprávný celek neplní závazky, které mu ukládá ústava nebo jiné zákony, nebo jedná způsobem, který vážně poškozuje obecné zájmy Španělska, vláda poté, co podá oficiální stížnost prezidentovi samosprávného celku a nedostane uspokojivou odpověď, může po schválení většinou v Senátu učinit všechna opatření potřebná pro vynucení daných závazků nebo pro ochranu výše zmíněných obecných zájmů.

(2) Za účelem realizace opatření uvedených v předchozím odstavci může vláda vydávat pokyny všem orgánům samosprávných celků.

Reklama

Výběr článků

Načítám