Hlavní obsah

Na Slovensku obnovili vyšetřování Kiskovy firmy kvůli krácení daně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská generální prokuratura nařídila policii obnovit vyšetřování případu krácení daně firmy Kiska Travel Agency (KTAG), kterou vlastní slovenský prezident Andrej Kiska společně se svým bratrem Jaroslavem. Ve středu o tom informoval deník Pravda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Daňový úřad neuznal firmě KTAG náklady vynaložené na Kiskovu kampaň v roce 2014 a dodatečně vyměřil společnosti daň. Zároveň podal na firmu trestní oznámení pro podezření z krácení daně o 27 tisíc eur (přibližně 700 tisíc korun). Firma KTAG projevila účinnou lítost a daň i penále zaplatila.

Policie vyšetřování vzápětí ukončila s tím, že trestnost činu zanikla. Slovenský zákon totiž umožňuje dodatečně zaplatit daň během policejního vyšetřování.

Generální prokuratura navzdory tomu případ znovu otevřela, když zastavení trestního stíhání označila za nezákonné a předčasné. „Skutkový stav trestní věci nebyl dostatečně objasněn v rozsahu nevyhnutelném k rozhodnutí o zastavení trestního stíhání,“ odůvodnila tento krok prokuratura.

Upozornění od anonyma

Na případ upozornil anonym, který rozeslal informace týkající se Kiskovy firmy slovenským médiím. Firma do svých výdajů zahrnula částku 136 tisíc eur (3,54 miliónu korun), které byly použity v Kiskově kampani, čímž si snížila daně z příjmu. Jednalo se o tisk a lepení plakátů, poradenské a marketingové služby.

„KTAG účtovala na základě smluv s právnickými a fyzickými osobami, mezi nimiž jsem byl i já. Předpokládal jsem, že transakce jsou z hlediska účetnictví v pořádku, ale daňový úřad měl jiný názor. Je absolutně běžné, že daňový úřad nesouhlasí s nákladovými položkami, které firma uvádí,“ řekl k věci Kiska.

Slovenský prezident se pozastavil nad opakovaným únikem informací z daňového úřadu. „Vzniká otázka, jak tyto údaje unikají,“ upozornil. Hlava státu si klade rovněž otázku, zda i ostatní kandidáti byli prověřováni jako on.

Kiska dodal, že podle něj není náhoda, že se v poslední době množí obvinění související s jeho osobou. Může to podle něj souviset s tím, že se některé politické subjekty snaží překrýt své kauzy, ale i s blížícím se termínem prezidentských voleb, které se mají konat za půldruhého roku.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám