Hlavní obsah

O zavedení muslimských svátků v Německu uvažují nejvyšší politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvýznamnějších německých politiků, šéf SPD a bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, je otevřen nápadu ministra vnitra Thomase de Maizièra (CDU) zavést v Německu oficiálně muslimské svátky v oblastech, kde žije hodně muslimů.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Martin Schulz z SPD při projevu

Článek

„Nad tím návrhem se musíme zamyslet,“ řekl Martin Schulz v sobotu podle agentury DPA. Musíme být v Německu schopní předložit návrh a pak o něm v klidu a seriózně diskutovat, domnívá se.

Překvapilo ho, že návrh přišel od Thomase de Maizièra. „Pan de Maizière nemá v tomto ohledu zrovna největší fantazii,“ řekl.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere na tiskové konferenci v Berlíně.

„Tam, kde je hodně muslimů, proč by člověk nemohl přemýšlet i o muslimském svátku,“ řekl de Maiziére z CDU. Z vlastní strany ale schytal tvrdou kritiku.

Počet muslimů v Německu se odhaduje přibližně na 4,5 až 5 miliónů. Ne všichni ale mají německé občanství. V Rakousku je podle posledních průzkumů asi 700 000 muslimů.

V Německu, které má spolkové uspořádání, se svátky v jednotlivých zemích dost liší. Celoněmeckých je jen pár, převážně katolický jih mívá svátky jindy než protestantský sever.

Anketa

Měli by v Německu zavádět muslimské svátky?
Ano
1,6 %
Ne
98,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12881 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám