Hlavní obsah

Na milión polských katolíků se na hranicích modlilo za spásu světa i vlasti

Na milión osob se podle polských médií v sobotu zapojilo do akce „růženec na hranicích”. Katoličtí věřící se modlili za spásu světa a vlasti. Ačkoliv někteří akci spojují s bojem proti islamizaci Evropy, věřící, oslovení na česko-polské hranici, takovouto spojitost odmítli.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stovky věřících zamířily i na bývalý hraniční přechod v příhraničních Chalupkách nedaleko Bohumína na Karvinsku.

Článek

Organizátorem společných modliteb, které se konaly ve 320 kostelech ve 22 diecézích podél více než 3500kilometrové polské hranice s Německem, Českou republikou, Slovenskem, Ukrajinou, Běloruskem, Litvou a Ruskem, bylo sdružení laických věřících Solo Dios Basta.

Připojili se i rybáři v Baltském moři a věřící na desítkách míst v zahraničí, včetně polských vojáků v Afghánistánu. Modlitby se konaly i na nezvyklých místech, například na polských mezinárodních letištích. Polské dráhy nabídly poutníkům symbolické jízdné za jeden zlotý (šest korun).

Jedním z míst s největší koncentrací lidí podél českých hranic byla Sklářská Poreba nedaleko Harrachova na Semilsku. Odhadem se akce zúčastnilo přes 1000 lidí, od dětí až po seniory. Většina z nich se odpoledne vydala i na několikakilometrový pochod z Jakušic k Orle na česko-polské hranici. Neodradil je ani déšť či chladno, bylo kolem sedmi stupňů Celsia. Vytvořili několikasetmetrový průvod a cestou se společně a hlasitě modlili za spásu světa a vlasti. „Je to potřeba,” konstatovalo několik z nich.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Polští věřící během mariánské modlitby růžence na hranicích země 7. října ve Sklářské Porebě.

Ultrakonzervativci akci chápali jako duchovní zbraň proti islamizaci Polska a Evropy, na pouti z Jakušic do Orle ale žádná protiislámská hesla nezazněla. Lidé se modlili za všechny potřebné.

Výročí vítězství nad Turky

Datum 7. října není vybráno náhodně. Svátek Panny Marie Růžencové připadá na výročí rozhodujícího vítězství křesťanů nad Turky v námořní bitvě u Lepanta v roce 1571, které podle organizátorů akce ze sdružení Solo Dios Basta zachránilo Evropu před islamizací. Navíc má podle nich připomínat i stoleté výročí zjevení Panny Marie třem pasáčkům v portugalské Fátimě.

Během živého vysílání přenášeného konzervativní katolickou rozhlasovou stanicí Radio Maryja se krakovský arcibiskup Marek Jędraszewski pomodlil "za jiné evropské národy, aby pochopili, že se musíme vrátit ke křesťanským kořenům, že Evropa zůstává Evropou".

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stovky věřících zamířily 7. října na bývalý hraniční přechod v příhraničních Chalupkách nedaleko Bohumína na Karvinsku. Na snímku jsou auta účastníků akce, zaparkovaná poblíž státní hranice.

„Hlavním cílem tohoto setkání je modlit se za mír,” připomněl prezident polské biskupské konference, arcibiskup Stanislaw Gadecki, v rozhovoru s komerčním rádiem RMF FM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám