Hlavní obsah

Nobelova cena byla udělena za poznání vnitřních hodin buněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala v pondělí trojice Američanů Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Oceněni byli za výzkum v oblasti chronobiologie, která se zabývá biologickými rytmy lidského těla. Jména laureátů oznámil stockholmský Karolinský institut.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Tajemník Nobelova výboru vyhlašuje Nobelovu cenu za lékařství.

Článek

Podle jednoho ze členů výboru výzkum trojice lékařů přispěl k „objevu základního mechanismu, který je důležitý pro fyziologii, a to, jak naše buňky mohou vnímat čas“.

Mechanismus vnitřních hodin umožňuje během celého dne řídit spánek i příjem potravy a také uvolňování hormonů a krevní tlak.

Podle Juleena Zieretha z výboru ocenění zvýšili „povědomí o důležitosti spánkové hygieny“.

Ocenění američtí vědci izolovali u octomilek gen, který řídí běžný denní biologický rytmus, a ukázali, jak se na základě tohoto genu vytváří v buňce bílkovina, která se během noci akumuluje a během dne se pak znovu rozkládá.

Mechanismus vnitřních hodin tak pomáhá vysvětlit otázky, jako proč lidé cestující na dlouhé vzdálenosti přes několik časových pásem často trpí pásmovou nemocí (jet lagem) a čelí i většímu riziku určitých chorob.

Foto: TT News Agency, Reuters

Nositelé letošní Nobelovy ceny za lékařství

Když výbor kontaktoval Michaela Rosbashe, aby mu zvěstoval tuto radostnou novinu, odpověděl: „To si ze mě děláte srandu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám