Hlavní obsah

Referendum o nezávislosti Katalánska má přes 300 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Střety mezi stoupenci nepovoleného plebiscitu a policií během referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku si vyžádaly 337 zraněných, tvrdí regionální vláda. Zraněné hlásí také policie. Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že zásah policie byl přiměřený a profesionální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba gumovými projektily při referendu v Katalánsku Video: AP

 
Článek

Potyčky byly hlášeny především z Barcelony. Právě tam policie střílela do stoupenců referenda gumové projektily.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Incidenty během referenda o nezávislosti Katalánska si vyžádaly přes tři stovky zraněných

„Policie útočila obušky na lidi, kteří seděli na zemi. Ti se rozprchli, čímž vzniklo volné místo pro policejní vozy, které prorážely zábrany,” uvedl Mark Stone, korespondent televize Sky News.

Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup policie za "neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný".

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Policie při potyčce s účastníky referenda nedaleko jedné ze škol, kde byly volební urny.

"Neoprávněné, nepřiměřené a bezohledné násilí španělského státu dnes nezastavilo touhu Katalánců hlasovat... ale pomohlo nám zbavit se všech pochybností, které jsme mohli mít," prohlásil Puigdemont.  "Španělský stát dnes ztratil mnohem více než kdy dříve, zatímco Katalánsko vyhrálo," řekl Puigdemont, kterého na ulici nadšeně pozdravovaly davy jeho příznivců. Počínání policie podle katalánského premiéra poskytlo světu "úděsný obraz Španělska".

Kvůli násilnostem provázejícím referendum o nezávislosti Katalánska se nedělní zápas španělské fotbalové ligy mezi Barcelonou a Las Palmas bude hrát bez diváků. Původně měl být odložen.

Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zasáhla v Katalánsku proti dnešnímu referendu profesionálně, pevně a přiměřeně. Podle vicepremiérky cílem nebyli samotní voliči, ale materiál určený k zajištění hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám