Hlavní obsah

Homosexuální páry mohou v Německu uzavírat manželství a adoptovat děti

– Berlín

V Německu mohou od neděle vstupovat do manželství homosexuální páry a mohou také adoptovat děti. Od 1. října vstupuje v platnost zákon, který schválil na konci června německý parlament přes odpor kancléřky Angely Merkelové, která nechtěla o něm nechat hlasovat. Zákon nakonec prošel, kromě sociálních demokratů, poslanců Levice a Zelených ho podpořila i část zákonodárců CDU/CSU.

Foto: Britta Pedersen, ČTK/AP

Karl Kreile (vpravo) a Bodo Mende uzavřeli jako první homosexuální manželství na berlínské radnici.

Článek

Jedněmi z prvních homosexuálů, kteří uzavírají hned v neděli manželství, jsou Berlíňané Bodo Mende a Karl Kreile. „Má to pro nás velký emocionální a symbolický význam," říká devětapadesátiletý Kreile. „Přechod od registrovaného partnerství k manželství ukazuje, že nás spolková republika uznává jako zcela rovnoprávné, a to je pro nás velmi důležité," poznamenal.

Oba muži se spolu seznámili v roce 1979 a od roku 2002 žijí v registrovaném partnerství.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

V Německu mohou osoby stejného pohlaví uzavírat manžleství a adoptovat děti od 1. října 2017.

Do manželství budou homosexuálové vstupovat i v dalších spolkových zemích, zřejmě nejvíce - 15 - jich uzavřou v Hamburku. V příštím týdnu se pak očekávají první žádosti o adopci dětí.

Jörg Steinert, který vede Sdružení leseb a homosexuálů v Berlíně a Braniborsku, si pochvaluje, že díky novému zákonu jsou homosexuálové postaveni naroveň heterosexuálům. Zároveň ale zmiňuje jednu maličkost, která podle něj ukazuje, jak byl na takovou změnu stát připraven.

Registr manželství počítá i dnes jen se svazkem muže a ženy, software neumožňuje zanést do databáze dvojici osob stejného pohlaví. V případě Boda Mendeho a Karla Kreileho tak jeden z nich bude muset být v registru zanesen jako žena. Ministerstvo vnitra chce věc v příštích měsících napravit.

Německo se tím zařadilo mezi zhruba 20 zemí na světě, které na celostátní úrovni umožňují uzavírat homosexuální sňatky. Většina z nich rovněž počítá s adopcemi dětí páry stejného pohlaví.

Anketa

Souhlasíte s možností, aby homosexuální páry uzavíraly manželství a adoptovaly děti?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
Celkem hlasovalo 4307 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám