Hlavní obsah

Davis: Nabízíme právo na setrvání, pokud Britové budou mít po EU volný pohyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie nabízí občanům EU po brexitu právo na setrvání v zemi, pokud Britové budou mít právo pohybu po EU, řekl ve čtvrtek vyjednávač David Davis. Současně oznámil, že země dostojí závazkům, které učinila jako člen Evropské unie. Spojené království ale zatím není ve fázi, kdy by je mohlo specifikovat.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Britský ministr pro brexit David Davis

Článek

Davis vyjádřil naději, že se vyjednávači EU budou zabývat návrhem premiérky Theresy Mayové, která minulý týden v Itálii hovořila o možnosti vyjednat dvouleté přechodné období. Současně uvedl, že se rýsuje dohoda, která by mohla "ukončit obavy" o osud občanů EU v Británii.

V Bruselu ve čtvrtek vystoupil také unijní vyjednávač pro brexit Michel Barnier, podle kterého ale ještě v jednáních o brexitu "dostatečný pokrok" nenastal. Barnier přiznal, že vystoupení premiérky Mayové ve Florencii dodalo jednáním novou dynamiku, kterou bylo možné v rozhovorech tento týden pocítit.

Zásadnější pokrok v jednáních Barnier nečeká dříve než za několik týdnů nebo měsíců.

Britové vystoupení z EU schválili v loňském referendu, samotný proces brexitu zahájila Mayová v březnu. Na vyjednává o budoucích vztazích jsou podle unijních pravidel dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám