Hlavní obsah

Merkelová jede dál. I přes horší výsledek jasně vyhrála německé volby. Úspěch slaví AfD

– Berlín • Aktualizováno

Německá křesťanskodemokratická strana CDU/CSU podle odhadů vyhrála nedělní německé parlamentní volby se ziskem 32,7-33,3 procenta. Za sebou nechala ostatní strany včetně koaličních sociálních demokratů z SPD, kteří dostali 20 až 21 procent. Třetí je Alternativa pro Německo (AfD) s 13,3 procenta, uvedl týdeník Der Spiegel. Protože SPD jde do opozice, pokusí se kancléřka sestavit vládu se Svobodnými z FDP a Zelenými.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Reakce ve volebních štábech v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Do Spolkového sněmu se dostaly ještě další tři strany. Vracejí se do něj svobodní (FDP), kteří získali 10,1 až 10,5 procenta. Zůstávají v něm Zelení s 9,3 procenta a Levice s 8,9 procenta hlasů v Bundestagu také udrží.

Účast byla vysoká, podle odhadů činila 75 až 76,5 procenta z 61,5 miliónu voličů. To je více než při minulých volbách v roce 2013, kdy činila 71,5 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová obklopená kolegy z CDU po vyhlášení prvních odhadů výsledků voleb

Při přepočtu na mandáty by CDU/CSU mohla získat kolem 217 křesel, SPD pak mezi 134, AfD 88 mandátů a FDP sedmdesáti, Zelení 62 a Levice šedesát. Počet křesel v německém Spolkovém sněmu není konstantní, volební systém totiž počítá s tzv. vyrovnávacími mandáty. V posledním volebním období bylo v Bundestagu 630 křesel.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka angela Merkelová (CDU) v Berlíně hlasuje v parlamentních volbách.

Pro Merkelovou ale nebude snadné sestavit kabinet, protože SPD uvedla, že vzhledem ke špatnému volebnímu výsledku zůstane v opozici. Pokračování velké koalice tudíž nenastane a jedinou zbylou možností je koalice CDU/CSU se Svobodnými a Zelenými. Obě strany předběžně souhlasily s jednáním, ale Zelení uvedli, že jednání budou složitá.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhad výsledků německých voleb

Merkelová už předem vyloučila spolupráci s AfD, jejíž  volební lídr Alexander Gauland v nadšení z úspěchu už slíbil: „Budeme Merkelovou honit!“. Další představitel AfD Frank Schneider varoval. „Boj není za námi.“

CDU/CSU je sice jasným vítězem voleb, ovšem strana oproti volebním výsledkům v minulosti oslabila a získala o něco méně hlasů, než jí předpovídaly průzkumy. Oproti minulým volbám dostala o milión hlasů méně.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Příznivci německých křesťanských demokratů slaví vítězství CDU ve volbách do Bundestagu

Debakl SPD, úspěch AfD

Zato SPD utrpěla dosud nejhorší porážku v historii, dostala ještě méně hlasů, než v roce 2009, kdy měla zisk 23 procent. I tehdy neuspěla poté, co byla ve vládě velké koalice tvořené SPD a CSU/CSU.

Předseda sociální demokracie Martin Schulz uznal porážku. Podle něj SPD jasně nezvládla mobilizovat stranickou základnu. „Je to těžký a hořký den pro německou sociální demokracii. Prohráli jsme volby do Bundestagu. Neuspěli jsme v získání a rozšíření naší voličské základny,” řekl v povolebním projevu Schulz, který hodlá i nadále zůstat v čele SPD.

Zmínil, že strana dosáhla i úspěchů ohledně minimální mzdy a manželství pro homosexuály: „Jsme baštou demokracie.“

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Volič německé sociální demokracie rozčarován z debaklu, který SPD pod vedením Martina Schulze utrpěla ve volbách do Spolkového sněmu.

Naopak protiimigrantsky zaměřená Alternativa pro Německo může slavit ohromný úspěch. Nejenže se dostala poprvé v historii do parlamentu, ale hned jako třetí nejsilnější strana, přičemž své další soupeře nechala daleko za sebou.

Předsedkyně AfD Frauke Petryová uvedla: „Nemožné se stalo skutečností, Německo zažilo bezprecedentní politické zemětřesení”.

Výsledek AfD ukazuje, že skupina Němců nespokojených s politikou Merkelové je větší, než německé průzkumy předpokládaly.

Foto: Bernd von Jutrczenka, ČTK/AP

Místopředsedkyně AfD Beatrix von Storchová se svými kolegy slaví historický úspěch ve volbách do Spolkového sněmu.

Šéfka CDU Angela Merkelová má velkou šanci stát se počtvrté kancléřkou a zařadit se tak po bok nejúspěšnějších poválečných politiků Konrada Adenauera a Helmuta Kohla.

Vítězství CDU předpokládaly průzkumy stejně jako druhé místo SPD. S výrazným vzestupem počítaly i u AfD, která se poprvé dostala do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám