Hlavní obsah

Poláci chtějí ubránit zemi před islámem masovými modlitbami na hranicích

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Velkými písmeny by se měla zapsat do novodobých polských dějin letošní sobota 7. října. Zhruba 1,5 miliónu katolických věřících, a možná i víc, se chystá vytvořit živý řetěz kolem státní hranice, která měří 3511 kilometrů. Lidé s růžencem se přitom chytnou za ruce a budou se modlit ve snaze ochránit zemi před hrozbou šířící se islamizace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Akce, kterou podporuje episkopát a 22 diecézí, ovšem naráží na tvrdý odpor kritiků. Ti označují podobné aktivity za snahy izolovat Polsko od Evropy a vrátit ho do středověku.

Projekt, který jeho organizátor Maciej Bodasiński nazval Růženec na hranicích, nezapře mimořádnou náročnost na logistiku a připravuje se už několik měsíců.

Věřící, kteří vytvoří živý řetěz kolem Polska, se 7. října nejprve setkají ve 319 kostelích po celé zemi, které se nacházejí poblíž státní hranice. Po slavnostní mši se z nich přesunou do čtyř tisíc modlitebních zón přímo na hranicích se sedmi sousedními státy.

Živý řetěz kolem celého Polska

„Od 14. do 15. hodiny se držíce za ruce budeme modlit proti islamizaci a teroristickým útokům, které se šíří v Evropě, ale také proti stále více zjevnému oddělování se Západu od křesťanských kořenů,“ řekl Bodasiński týdeníku W Sieci Prawdy.

Tam, kde státní hranici tvoří moře, řeky a vysoké horské vrcholy, zformují řetěz, který se podle představ organizátorů má stát „silnou duchovní zbraní proti islamizaci Polska“, rybáři ve člunech, věřící sportovci či turisté, napsal portál PoloniaChristiana24.pl.

Obrovský rozmach akce její organizátoři zdůvodnili tím, že „za současného ohrožení nelze jednat jinak“. „Naše dějiny potvrzují, že věřící Polsko bylo vždy bezpečné, avšak upadalo, jakmile se vzdalovalo víře. Cítíme, že svět, který nás obklopuje, potřebuje záchranu. Modlíme se růženec a zatím jde všechno dobře, protože ten je silnou zbraní v boji se zlem. Dokonce tak silnou, že dokáže změnit chod dějin,“ prohlásil Bodasiński.

Strach má velké oči, míní sociolog

„V Polsku nebude nikdy dobře, dokud se nevysvobodíme z temna, které šíří církev a její lidé. Tvrdit, že modlitba zachrání Polsko, Evropu, a dokonce celý svět, to není nic jiného než středověká víra na pověry,“ napsala liberální Gazeta Wyborcza.

„Poláci zjevně patří k nejvíce islamofobním národům v Evropě. Potvrzuje to i fakt, že skutečný počet muslimů žijících v Polsku nadhodnocují až 70násobně,“ zdůraznil ve své analýze krakovský sociolog Konrad Pedzwiatr.

Poláci si podle průzkumů myslí, že muslimové tvoří sedm procent polské společnosti, avšak ve skutečnosti je jich sotva 0,1 procenta, což ukazuje, že se bojí „nepřítele vymyšleného a v Polsku v podstatě nepřítomného“.

I když je jich v zemi jen hrstka, až 80 procent většinového obyvatelstva si myslí, že představují hrozbu pro jejich bezpečnost, a každý třetí Polák navíc zastává názor, že ho připraví o práci. „Takové velké oči má strach v Polsku,“ upozornil Pedzwiatr.

Anketa

Měli by se Češi přidat k polské křesťanské iniciativě a modlit se na hranicích?
Ano
72,8 %
Ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 4870 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám