Hlavní obsah

Prudká bouře v Rumunsku zabila osm lidí a šest desítek zranila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Prudká bouře, která udeřila na západě a severu Rumunska si vyžádala nejméně osm mrtvých a 60 zraněných. Vítr, který ji doprovázel, dosahoval rychlosti až 100 kilometrů za hodinu, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí úřadu pro mimořádné události v župě Timiš Elena Meghereaová upřesnila, že dvě oběti zemřely v Temešváru, který je správním střediskem Timiše. Muže zabil stržený billboard, na ženu spadl vyvrácený strom.

Další dva lidé zahynuli v městečku Buziaši, které leží asi 35 kilometrů jihovýchodně od Temešváru. Jednoho z nich připravil o život padající strom.

Pátý člověk zemřel ve městě Bistrita na severu země, kam bouřka později postoupila. Podle nejmenovaného představitelů tamních úřadů jde o muže, kterého zasáhla ulomená větev, když procházel parkem. Podrobnsti o dalších obětech zatím nejsou známé.

Podle mluvčí úřadu pro mimořádné situace sousední župy Caraš-Severin Eleny Tarlaové silný vítr na řadě míst vyvracel stromy a pokácel sloupy elektrického vedení. Mnoho domů kvůli tomu přišlo o dodávky elektřiny.

V Temešváru podle tamního starosty Nicolae Robua vítr strhával střechy domů a dokázal i převrátit nákladní auta. Na řadě míst přerušily spadlé stromy železniční dopravu, bez proudu jsou lidé v desítkách měst a obcí.

Úřady důrazně vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli z domů, anebo aby si našli úkryt. Doporučily také odpojit elektrické spotřebiče ze zásuvky a držet se dál od transformátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám