Hlavní obsah

Německý ošetřovatel zavraždil nejméně 90 pacientů, tvrdí vyšetřovatelé

Berlín
Aktualizováno

Nejméně 90 pacientů zavraždil podle vyšetřovatelů ve dvou německých nemocnicích bývalý ošetřovatel Niels Högel. Prohlásili to v pondělí na tiskové konferenci v Oldenburgu zástupci zvláštní komise, která se činy někdejšího ošetřovatele zabývá. Högel se u soudu musel zodpovídat ze šesti vražd už dříve a byl odsouzen na doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník Niels Högel u soudu

Článek

„Díky práci zvláštní komise Kardio v posledních téměř třech letech se podařilo prokázat dalších celkem 84 vražd. Čtyřiaosmdesát vražd, které Niels H. spáchal v nemocnici Delmenhorst a na klinice v Oldenburgu,” uvedli zástupci komise.

Policisté během vyšetřování exhumovali ostatky 99 lidí, kteří zemřeli v nemocnici v Delmenhorstu na severozápadě Německa. Už loni v červnu informoval oldenburský policejní prezident Johann Kühme, že se v ostatcích 27 těl podařilo nalézt stopy léku na srdce, který muž používal k vraždám. Patologové nyní u 48 z nich došli k závěru, že byli obětí vraždy.

Další oběti jsou z kliniky v Oldenburgu, kde pracoval v letech 1999 až 2002.  Celkem je jich zatím zjištěno 84. Může jich ale být ještě více, protože nejsou dokončeny všechny toxikologické testy. „Hrozné činy Nielse H. překonávají představivost,” dodal pro deník Süddeutche Zeitung Johann Kühme k nejhoršímu sériovému vrahovi v poválečných dějinách Německa.

Část vražd se ale nikdy neprokáže, protože těla některých pacientů byla po smrti zpopelněna, a nebylo tedy možné prověřit jejich ostatky.

Hned po odsouzení muže přede dvěma lety za dvě vraždy spáchané v letech 2003 až 2005 v nemocnici v Delmenhorstu nedaleko Brém se spekulovalo o tom, že obětí nyní čtyřicetiletého může být více, dokonce až 178. Ošetřovatel pracoval i v dalších nemocnicích a v domovech důchodců. Soudnímu psychologovi Konstantinu Karyofilisovi se při vyšetřování přiznal, že se cítí plně zodpovědný za smrt asi 30 pacientů. Tvrdil, že chtěl ukázat, jak dobrý je při resuscitaci. [celá zpráva]

Chtěl se předvádět při resuscitaci

Německá média už dříve uvedla, že ošetřovatel pomocí léků přiváděl pacienty do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti.

Högel si nicméně nepamatoval počet lidí, jimž injekci aplikoval, což zkomplikovalo objasňování případu. Navíc se ukázalo, že nepoužíval jen lék na srdeční arytmii Gilurytmal, ale také betablokátor Sotalex. Počet obětí i během loňského vyšetřování postupně stoupal, protože původně se prošetřovalo jen použití Gilurytmalu.

Na jeho činy se přišlo až v červnu 2005, kdy ho jedna ze zdravotních sester v Delmenhorstu viděla, jak pacientovi podává lék, který vůbec nemá dostávat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám