Hlavní obsah

Podezřelý z útoku autem na vojáky v Paříži nemůže vypovídat, byl postřelen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Podezřelý řidič, kterého francouzská policie zadržela ve středu poté, co najel autem do skupiny vojáků, je stále v nemocnici. Jeho stav mu neumožňuje, aby se podrobil výslechu. Při pronásledování byl postřelen uvedla ve čtvrtek televize BFMTV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie prohledávala byt útočníka z PařížeVideo: Reuters

 
Článek

Střelná zranění 36letého Alžířana zatím podle soudních zdrojů webu France Info „neumožňují výslech“. Z vazební cely byl přemístěn do nemocnice v Lille, kde je hospitalizován. Podle nepotvrzených zdrojů byl zasažen pětkrát.

Protiteroristický odbor pařížské prokuratury vyšetřuje případ jako „pokus o vraždu úředních osob v rámci teroristické aktivity a ve spolupráci s dalšími pachateli teroristické trestné činnosti”.

Vyšetřovatelé mezitím zjišťují, zda jednal sám, nebo měl případně další komplice. Během středečního odpoledne podnikli razii v domě v Bezonsu, kde žil, a vyslechli jeho příbuzné, aby ověřili jeho pohyb v posledních dnech.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Francouzští policisté na místě útoku autem na vojáky v Levallois-Perret

Pachatel drobných trestných činů

Tajným službám nebyl muž znám, zřejmě se radikalizoval sám. Sousedi si žádné radikalizace nevšimli, i když muž měl plnovous. Policie o něm věděla od roku 2009, kdy byl zadržen bez platných dokumentů, uvedl list Le Figaro. Ty si ale prý vyřídil. V roce 2013 ovšem poskytoval nelegálně migrantům a panovalo podezření, že se  dopouštěl se drobných trestných činů. Pracoval jako ve firmě s potravinami, kde zajišťoval rozvozy a vozil též turisty.

Muž ve středu ráno čekal ve vypůjčeném BMW ve slepé uličce před kasárnami 25. pěšího pluku Belfort na pařížském předměstí Levallois-Perret. Záměrně vjel do skupiny šesti vojáků, které zranil, z toho tři vážně. [celá zpráva]

Pak ujížděl po dálnici A16 směrem na Calais. Protože auto mělo zabudovanou vysílačku, podařilo se je vysledovat. Při honičce na dálnici byl muž postřelen a nakonec zadržen u Leulinghen-Bernes. [celá zpráva]

Zásahu se účastnilo na tři sta policistů. Provoz na dálnic byl poté přerušen.

Macron policistům poblahopřál

Prezident Emmanuel Macron ve středu večer na Twitteru „blahopřál policii, která zatkla pachatele útoku”. Vyšetřovatelé ho ale oficiálně stále evidují pouze jako podezřelého, protože zatím stoprocentně nepotvrdili, že útočník z Levallois-Perret je tou samou osobou, která byla zadržena na dálnici. Premiér Edouard Philippe uvedl, že „v této fázi“ považují muže za hlavního podezřelého z útoku.

Zranění vojáci jsou v péči lékařů vojenských nemocnic, většinou utrpěli zlomeniny. Účastnili se bezpečnostní operace Sentinelle, kterou Francie zahájila v reakci na teroristické útoky v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015. Od té doby si útoky ve Francii vyžádaly 239 obětí, od poloviny loňského roku cílí - na rozdíl od Británie či Německa, kde také došlo k sérii útoků - hlavně na příslušníky bezpečnostních složek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám