Hlavní obsah

Ve Francii zatkli pachatele útoku na vojáky, policie musela střílet

– Paříž • Aktualizováno

Policie na severu Paříže zatkla 37letého Hamoua B. Podle premiéra Édouarda Philippea se jedná o pachatele ranního útoku autem značky BMW na skupinu vojáků na předměstí metropole. Při útoku na předměstí Levallois-Perret bylo zraněno šest vojáků, tři z nich vážně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie zajistila vůz podezřelého útočníkaVideo: Reuters

 
Článek

Zadrženým je 37letý Hamou B., který žil v Sartreville. Tam policie podnikla později odpoledne razii. „Tento muž, narozený v roce 1980, je pravděpodobný pachatel útoku, protože byl v hledaném vozidle, ve kterém se snažil uniknout," uvedl zdroj ze soudní policie.

Podle agentury AFP je původem z Alžírska a v zemi měl povolení k pobytu. Původně se uvádělo, že je ve Francii bez souhlasu. Tvrzení agentury však policie zatím nepotvrdila.

Prokuratura podle rozhlasové stanice France24 označila útok za „pokus o vraždu v s teroristickým motivem”.

Honička na dálnici

Zatčení okolo 13. hodiny podle stanice BFMTV doprovázela střelba. Řidič ujížděl po dálnici A16 do Calais. Policistům nezbylo než použít střelnou zbraň, aby ho zastavili. Než jej policie zneškodnila, ujíždějící útočník narazil do několika aut. Podle deníku Le Parisien ho zasáhlo pět kulek. Zraněn byl také jeden policista, ovšem vinou vlastních kolegů.

Dálnice A16 byla na několik hodin uzavřena.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Pachatel byl po střelbě zatčen na dálnici A16.

Policie zajistila také podezřelé vozidlo. Premiér Philippe potvrdil, že šlo o vůz, s nímž ráno pachatel najel do vojáků. Vystopovat se jej podařilo díky GPS lokátoru, který byl ve vozidle útočníka. Vůz byl totiž z půjčovny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila místo činu na předměstí PařížeVideo: AP

Pachatel podle svědků ráno udeřil v době, kdy vojáci, určení v rámci protiteroristických opatření k hlídkování v ulicích, střídali směny. Nová skupina mířila k autu, které je mělo rozvézt. Vojáci nestačili na útočníka zareagovat a střílet, takže pachatel z místa ujel. [celá zpráva]

Podle starosty města Patricka Balkanyho šlo o záměrný a „zbabělý čin“ a policie ho vyšetřuje jako teroristický čin. „Bylo to hrozné,“ potvrdil Jean-Claude Veillant, který bydlí v sousedství a viděl dva vojáky sražené k zemi. Oba byli podle jeho slov ve špatném stavu a jeden se zdál být v bezvědomí.

Incident byl podle ministerstva vnitra šestým útokem na jednotky protiteroristické operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám