Hlavní obsah

Vědecká hodnost pravoslavnému teologovi zvedla v Rusku vášně

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vědci protestují proti udělování vědecké hodnosti teologům, kteří při své práci údajně používají nevědecké metody. Několik pracovníků významných vědeckých institucí zaslalo ministerstvu školství petici, v níž upozornilo na nepřípustný způsob, při němž začátkem června byla v zemi vůbec poprvé udělena hodnost kandidáta teologických věd.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Chrám Vasila Blaženého v Moskvě.

Článek

Získal ji děkan bohoslovecké fakulty Pavel Chondzinskij, jenž obhájil disertační práci na téma „Řešení problémů ruského bohosloví 18. století v syntéze metropolity moskevského Filareta“.

Přestože práci schválila většina členů disertační rady, kritici tvrdí, že autor pro její přípravu využíval „osobní zkušenost s vírou“, což je prý vědecky nepřijatelné. Podle protestujících přitom nejde o vědeckou činnost, nýbrž o upevnění vlivu ruské pravoslavné církve.

Kreml potěšen

Teologie byla v Rusku uznána za vědeckou disciplínu před dvěma léty. Letos v červnu úřady schválily výnos o vědeckých hodnostech pro teology. „Můžeme nyní udělovat hodnost v teologii, o čemž jsme snili mnoho let,“ prohlásila Olga Vasiljevová, ministryně školství a vědy. Na konferenci o teologii upřesnila, že udělování vědeckých titulů v tomto oboru je definitivní a počítá s tím i rozpočet ministerstva.

Schválení nové vědecké hodnosti přivítal i Kreml. Podle šéfa prezidentského úřadu Andreje Vajna jde o „významný výsledek mnoholeté součinnosti mocenských orgánů, náboženských organizací, pedagogických a expertních struktur“.

Server Newsru.com upozornil, že děkan obhájil disertační práci i přesto, že na čtyři kladná hodnocení připadlo pět negativních. Kritikům vadilo, že při psaní práce se autor opírá zejména o „osobní prožitek“.

Spor je ostrý

Stížnost proti udělení vědecké hodnosti podepsali tři doktoři biologických věd. Argumentují „zjevnými a vážnými porušeními“ příslušného nařízení vlády o udělování vědeckých titulů.

Podle deníku Kommersant obhajobě předcházela bouřlivá diskuse ve vědeckých kruzích. Mnozí ruští vědci totiž odmítají uznávat teologii za vědu. List citoval profesora Moskevské duchovní akademie Andreje Kurajeva, podle něhož mezi nejaktivnější kritiky této disciplíny patří „biologové, kteří nemají v této oblasti humanitární vědy co dělat“.

Zdůraznil, že jedním z hlavních odpůrců teologických titulů je pracovník biologické fakulty, který kdysi řekl, že „náboženství je umělecká tvorba baktérií“, která je pro lidi „nakažlivá“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám