Hlavní obsah

Duda podepsal jeden ze zákonů o změnách v justici. Zbylé dva bude vetovat

– Varšava

Polský prezident Andrzej Duda v úterý podepsal jeden z trojice parlamentem nedávno schválených zákonů, které jsou součástí reformy polské justice, již kritizuje Evropská unie i domácí opozice. Už v pondělí Duda oznámil, že dvě další právní normy bude vetovat.

Foto: Andrzej Hrechorowicz/KPRP/Handout, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Potvrzený zákon měnící fungování obecných soudů v zemi dává podle webových stránek prezidentského úřadu ministru spravedlnosti právo jmenovat a odvolávat předsedy a místopředsedy soudů, u předsedů soudů po konzultaci s národní soudcovskou radou. Podle kritiků je takový postup neústavní.

V Polsku je navíc ministr spravedlnosti, kterým je v současnosti Zbigniew Ziobro, zároveň generálním prokurátorem.

Duda zákon podepsal přesto, že jej v pondělí večer řada Poláků na demonstracích žádala, aby svým vetem zablokoval i tuto právní normu, uvedla agentura AP.

Vláda mění podobu justice Polsku

Prezident Duda v pondělí oznámil, že se rozhodl vetovat dva kontroverzní zákony o nejvyšším soudu a o soudcovské radě. Uvedl, že polská justice potřebuje nápravu, změny je však nutné dělat tak, aby nenastal rozkol ve společnosti a aby se lidé nebáli svého státu. Oba zákony je podle něj nutné upravit, aby se staly přijatelnými, nové verze prý čeká do dvou měsíců.

Postup polské vlády strany Právo a spravedlnost (PiS), která rychle a bez ohledu na námitky opozice mění podobu justice v zemi, vyvolal nejen pokračující demonstrace, ale i protesty z Evropské unie. Evropská komise se stavem právního státu v Polsku bude zabývat ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám