Hlavní obsah

V Římě hrozí zavedení přídělového systému na vodu, jezero Bracciano vysychá

Kvůli dlouhodobému suchu hrozí italské metropoli zavedení přídělového systému na vodu. Italské úřady totiž zakázaly čerpat vodu z jezera Bracciano poblíž Říma. Zákaz čerpání vstoupí podle agentury Reuters v platnost 28. července.

Foto: Profimedia.cz

Jetero Bracciano

Článek

„Je to tragédie,” uvedl Nicola Zingaretti, jenž stojí v čele regionu Lazio. „Pravdou je, že jezero Bracciano příliš výrazně kleslo a hrozí ekologická katastrofa,” dodal.

Společnost Acea, která provozuje římský vodárenský systém, uvedla, že hladiny vody v nádržích zásobujících město dramaticky klesly v důsledku dvouletého období podprůměrných srážek. Situaci navíc podle firmy zhoršila nynější vlna veder.

Acea nicméně rozhodnutí úřadů zastavit čerpání z jezera Bracciano kritizuje a považuje ho za „jednostranné a protiprávní”.

„Takovéto drastické omezení přílivu vody do vodárenské sítě hlavního města nás donutí zavést střídavé dodávky, které se dotknou 1,5 miliónu Římanů,” uvedl mluvčí podniku.

Zingaretti nicméně upozornil, že jezero Bracciano se na zásobování Říma vodou podílí pouze osmi procenty. Dodal, že společnost Acea měla čas na to, aby nalezla řešení této situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám