Hlavní obsah

V Nizozemsku odhalili památník obětem z boeingu sestřeleného nad Donbasem

Vijfhuizen

Tři roky po sestřelení letadla malajsijských aerolinek nad východní Ukrajinou v pondělí nedaleko Amsterodamu odhalili památník věnovaný obětem této tragédie. Kromě stovek pozůstalých se ceremonie zúčastnil také nizozemský král Willem-Alexander s manželkou, informovala list De Telegraaf. Mezi 298 oběťmi letu MH17 bylo 196 Nizozemců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku odhalili památník obětem z boeingu sestřeleného nad DonbasemVideo: Reuters

 
Článek

Národní památník největší letecké tragédie v nizozemských dějinách stojí u města Vijfhuizen, které přímo sousedí s mezinárodním letištěm Schiphol, odkud Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines 17. července 2014 krátce po poledni SELČ vzlétl na cestu do Kuala Lumpuru. Nad východní Ukrajinou, kde tehdy zuřily boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, letadlo zmizelo z radarů.

Památník v pondělí během pietní ceremonie otevřeli král Willem-Alexander a královna Máxima. Akce se zúčastnily také více než dva tisíce pozůstalých po obětech z Nizozemska i ze zahraničí, například z Austrálie, Malajsie, Británie či Německa.

Foto: Remko de Waal, Reuters

Památník odhalil nizozemský král Alexander s královnou Maximou

Oko, které hledí k nebi

Část památníku tvoří objekt připomínající oko, které hledí k nebi. Kovová deska, která oko z jedné strany chrání, by podle autorů měla časem zrezivět jako symbol pomalého vývoje žalu pozůstalých. Součástí památníku je také 298 stromů různých druhů zasázených ve tvaru smuteční stužky, které mají podle listu De Volkskrant představovat naději a život.

Každá z obětí má u „svého” stromu tabulku se jménem. Kolem „pamětního lesíku” budou každý červenec kvést slunečnice. Část z nich zasadili právě během pondělní ceremonie. Na slunečnicová pole na východní Ukrajině dopadla totiž část trosek sestřeleného letadla malajsijských aerolinek.

Památník navržený umělcem Ronaldem A. Westerhuisem a krajinným architektem Robbertem de Koningem se podařilo vybudovat především díky veřejné sbírce.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů došel k závěru, že letadlo na cestě z Amsterodamu do malajsijské metropole bylo sestřeleno z oblasti kontrolované proruskými povstalci raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska.
Moskva zapojení do bojů na východě Ukrajiny stejně jako podíl na katastrofě letu MH17 dlouhodobě popírá.

Související témata:

Foto: Boeing

Boeing 777

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám