Hlavní obsah

Útoky žíravinou v Londýně. Dvojice útočníků na skútru napadla pět lidí

– Londýn • Aktualizováno

Dvojice útočníků v Londýně ve čtvrtek v noci v průběhu hodiny a půl napadla pět lidí, jimž nastříkala do obličeje žíravinu. Zranění jedné z obětí jsou velmi závažná. Policie zadržela teenagera a pátrá po jeho komplici. K podobnému útoku došlo v Londýně už koncem června.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok kyselinou v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Útoky se udály ve čtvrtích Hackney, Stoke Newington a Islington.

Při tom prvním dvojice okolo 22:20 místního času napadla na ulici Hackney Road 32letého řidiče skútru, který mu vzala a použila jej k přejíždění mezi místy útoků. O třicet minut později udeřili útočníci na muže v Islingtonu, za další čtvrthodinu nastříkali žíravinu na další oběť a o čtvrt hodiny později svůj útok opakovali jinde.

Zranění poslední oběti jsou podle policie závažná a muž utrpěl trvalé následky v obličeji.

Lidé polévají vodou jednoho z napadených

Útočníci pak udeřili ještě jednou zhruba 25 minut před půlnocí. Také v tomto případě se zaměřili na řidiče skútru, uvedla televize SkyNews.

Jeden z útočníků zůstává ve vazbě na policejní stanici ve východním Londýně, po jeho komplici policie pátrá. Jejich motiv není veřejně znám, policejní vyšetřování pokračuje.

Nedávno byla přepadena dvojice v autě

Útoky se udály jen zhruba dva týdny poté, co byl ve východolondýnské čtvrti Beckon napaden muž muslimského původu a jeho sestřenice, když spolu slavili ženiny 21. narozeniny.

Dvojice seděla v autě, když se k nim přiblížil útočník. „Postříkal nás čirou tekutinou. Myslel jsem si, že to je voda, dokud sestřenice nezačala křičet. Viděl jsem, že je popálená, a pak jsem si uvědomil, že jsem také popálený,“ řekl Jameel Muhktar televizi Channel4. Byl oslepen, ale s autem popojel ke krajnici.

„V panice jsem se vysvlékl a taky z ní jsem sundal, co šlo. Táhl jsem ji za sebou. Křičela a plakala, i já jsem křičel a kopal a bušil do dveří domů. Lidé vybíhali ven a já jim vysvětloval, že na nás někdo zaútočil kyselinou. V tu chvíli už mi bylo jasné, že to musí být kyselina. Oni nás pak začali polévat vodou z kýblů a kdosi vytáhl i hadici. V nemocnici mě pak museli umýt pod proudem, aby ze mě tu kyselinu dostali. Byla to nesnesitelná bolest, brečel jsem jako děcko.

Muhktarova televizní výpověď.

Jameel, který utrpěl popáleniny na hlavě, rukou a trupu, pak podstoupil transplantaci kůže, zatímco jeho sestřenici Resham Khanovou museli lékaři uvést do umělého spánku.

„V životě jsem toho chlapa neviděl. Nikdy jsem s nikým neměl potíže. Sestřenici je 21 let, studuje obchod. Proč by nám někdo chtěl něco takového udělat?“ dodal Muhktar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám